Αναφορά σε έναν μεγάλο Ελληνα

ΕΙΝΑΙ γνωστή η ρήση του αρχαίου σοφού «Απόντων φίλων μέμνησο», αλλά και η ποιητική παραλλαγή για τη «διατήρηση στη ζωή» ανθρώπων που βρίσκονται μακριά μας, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για γνώση της Ιστορίας.

Αναφορά σε έναν μεγάλο Ελληνα | tovima.gr
ΕΙΝΑΙ γνωστή η ρήση του αρχαίου σοφού «Απόντων φίλων μέμνησο», αλλά και η ποιητική παραλλαγή για τη «διατήρηση στη ζωή» ανθρώπων που βρίσκονται μακριά μας, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για γνώση της Ιστορίας. Η σημερινή αναφορά της στήλης αφορά έναν μεγάλο Ελληνα με τεράστια προσφορά, κυρίως στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, στο Γένος των Ελλήνων σε πλείστα όσα επίπεδα. Πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, σπουδαίο άνθρωπο των Γραμμάτων και της Παιδείας, με προσφορά εθνική και κοινωνική. Λέγεται Δημήτριος Βικέλας.
nnn
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ χρονιά διανύουμε. Συνεπώς σε κάθε πρόσφορη περίπτωση επιβαλλόμενη η αναφορά στο έργο του. Με δική του αποκλειστικά πρωτοβουλία – αποκοτιά θα λέγαμε – η πρώτη διεξαγωγή των νεότερων Ολυμπιακών Αγώνων έγινε στην Αθήνα το 1896. Μέγιστη υπηρεσία σε μια πατρίδα – με μίζερα γεωγραφικά όρια, στις νότιες υπώρειες του Ολύμπου – να συγκαταριθμηθεί εις την «ευρωπαϊκήν ολομέλειαν» και να αποκτήσει «σύνδεσμον νέον με την Ευρώπην» (χώρα την οποία τινές την αποτελούσαν χλευαστικά και «Ψαροκώσταινα»).
nnn
ΑΛΛΑ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην ομιλία του κατά την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στον εκπρόσωπο της Βραζιλίας αναφέρθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου πραγματοποιήθηκε το όραμα του Πιερ ντε Κουμπερτέν για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σωστά. Θα χαλούσε άραγε ο κόσμος αν πρόσθετε ότι οι Αγώνες αναβίωσαν στο «Καλλιμάρμαρο» χάρη στην τόλμη του Βικέλα; Κάτι που ο Κουμπερτέν αναγνωρίζει κατά τον πιο διαυγή φραστικά τρόπο. Θα ήταν πληροφορία και για τους νεότερους θεατές της ωραίας εκδήλωσης.
nnn
Η ΒΕΡΟΙΑ, η ιστορική πόλη της Ημαθίας, είναι για τον Βικέλα η πατρίδα του από πατρογενιά. Σε περίοπτη θέση, στο πάρκο της Ελιάς, επί δεκαετίες υπήρχε η προτομή του Δημητρίου Βικέλα. Κατά την ανάπλαση του χώρου η προτομή εκτοπίστηκε – έτσι διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο – σε άλλο, μάλλον απόμερο σημείο, ανάμεσα σε ένα περίπτερο και έναν κάδο απορριμμάτων. Η ανάπλαση έγινε αρχικά από την προηγούμενη δημαρχία. Ωστόσο η σημερινή οφείλει να άρει την προσβολή. Δηλαδή ή να επαναφέρει την προτομή στην καθιερωθείσα στη ροή του χρόνου θέση ή σε άλλη ανάλογη προς το ηθικό μέγεθος του ανδρός. Ερώτημα και προς το Ιδρυμα Βικέλα της Βέροιας. Να σημειωθεί ακόμη ότι πέρυσι, 2015, η επέτειος των 180 χρόνων από τη γέννηση του Βικέλα στην πρωτοπολιτεία των Κυκλάδων, την Ερμούπολη, όπου ομολογουμένως το όνομά του ζει εμφανώς, πέρασε μάλλον απαρατήρητη στην Αθήνα, στο Ηράκλειο και στη Βέροια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk