Τηλεαρένα, με μονομάχους, όχλο και «αυτοκράτορες»

Αραγε πόσο κάτω είναι τελικά ο πάτος στο βαρέλι της ελληνικης τηλεόρασης αλλά και της ελληνικής κοινωνίας

Τηλεαρένα, με μονομάχους, όχλο και «αυτοκράτορες» | tovima.gr

Αραγε πόσο κάτω είναι τελικά ο πάτος στο βαρέλι της ελληνικης τηλεόρασης αλλά και της ελληνικής κοινωνίας που εκτρέφει, ανέχεται και επιβραβεύει με υψηλές τηλεθεάσεις και ενδιαφέρον κανονικές ανθρωποφαγίες σαν αυτή που έστησε το talent show (ο θεός να το κάνει) του Σκαι;

Οι εγκέφαλοι του Χ-Factor αποφάσισαν να το τερματίσουν κάνοντας τα αλλήστου μνήμης δωμάτια επικοινωνίας και τα άλλα «ευρήματα» ίντριγκας ανάμεσα στους παίκτες των reality εκπομπών τύπου Big Brother, Bar κλπ να μοιάζουν με παιδικό πρόγραμμα μπροστά σε αυτό που ειδαμε στις οθόνες μας την περασμένη Παρασκευή.

Εβαλαν τέσσερις καρέκλες στο στουντιο και ζητησαν από νεαρά παδιά ηλικίας 16 (!)-23 ετών να αλληλοφαγωθούν ως άλλοι μονομάχοι για το ποιός θα επιβιώσει για να κάτσει σε αυτες και να πάει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Η αρένα είχε στηθεί, οι μονομάχοι είχαν παραταχθεί αλλά χρειαζόταν φυσικά και όχλος για να κουνάει το αντίχειρα πάνω και κάτω για το ποιός θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει. Και βρέθηκε στα πρόσωπα δεκάδων εφηβικής κυρίως ηλικίας ατόμων που η δική τους ανωριμότητα και η εγκληματική αμέλεια των γονιών τους τα μετέτρεψε σε υστερικά πλάσματα που ζητούσαν το κεφάλι όποιου διαγωνιζόμενου δεν τους άρεσε αποδοκιμάζοντας συνομιλήκους τους με ουρλιαχτά για να σηκωθούν να φύγουν από τον διαγωνισμό.

Βέβαια την τελική απόφαση είχε ο… κριτής- αυτοκράτορας ο οποίος αφού άκουγε τα σχόλια των άλλων κριτών και τον όχλο ανακοίνωνε ποιός θα «ζήσει» και ποιός θα «πεθάνει». Μάλιστα ο αυτοκράτορας της περασμένης Παρασκευής που είναι και πιο έμπειρος από τους άλλους τηλεοπτικά νομίζοντας ότι είναι στο Κολλοσαίο σε κάποια στιγμή είπε σε ένα από τους «μονομάχους» ότι αν θέλει αυτός να επιζήσει θα πρέπει να υποδείξει ποιός από τους άλλους θα πεθάνει .

Ο όχλος στις εξέδρες άρχιζε να ουρλιάζει εναντίον των νεαρών που κάθονταν στις καρέκλες οι οποίοι έχοντας χάσει φυσικά τον έλεγχο με αυτό που συνέβαινε έριχναν μπινελίκια χαμηλόφωνα με την παραγωγή αντί να τα κόψει αφού η εκπομπή ήταν μαγνητοσκοπημένη όχι μόνο να τα αφήνει να τα ακούμε αλλά να βάζει και υπότιτλους για να τα μην τυχόν και μας ξέφυγε κάποια βρισιά! Και εκεί νομίζεις ότι αυτό ήταν δεν πάει πιο κάτω. Και όμως…

Ο νεαρός «καλλιτέχνης» θολωμένος από την όλη κατάσταση και με το άγχος ότι αυτή είναι η μόνη του ευκαιρία να γίνει γνωστός κάνει την έκπληξη και αντί να πει στον κριτή-αυτοκράτορα ότι δεν είναι δική του δουλειά να επιλέξει δηλώνει ότι πρέπει να πάρει την θέση ενός εκ των άλλων παιδιών που είχαν ήδη επιλεγεί να προχωρήσουν γιατί είναι καλύτερος από αυτόν!

Και πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από το σοκ αυτής της εξευτελιστικής και απάνθρωπης διεργασίας που εξελισσόταν σε εθνικό δίκτυο ο κριτής-αυτοκράτορας ανακοινώνει ότι ο νεαρός έχει δίκιο και διώχνει αυτόν που του υπέδειξε και κρατάει εκείνον στην εκπομπή!!!!

Δυστυχώς όλο αυτό που είδαμε αποτυπώνει σε σημαντικό βαθμό την πτώση της ελληνικής κοινωνίας συνολικά και δεν είναι απλά μια ακόμη κακή τηλεοπτική στιγμή. Οι κριτές είναι υποτίθεται καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Ολοι τους είναι εκτός των άλλων και γονείς! Αλήθεια αυτό είναι το μήνυμα που δίνουν στην ελληνική κοινωνία, την ελληνική νεολαία αλλά και τελικά στα δικά τους παιδιά; Τι είπε άραγε την Παρασκευή το βράδυ ο Θεοφάνους στα παιδιά του βλέποντας μαζί τους την εκπομπή ή αν κάποια από αυτά τον ρώτησαν αμέσως μετά; Οτι για να πετύχουν κάτι θα πρέπει στεγνά και ξερά να αποκεφαλίζουν όποιον βρίσκουν στον δρόμο τους; Ποιό είναι το μήνυμα που έδωσε ο Θεοφάνους στον νεαρό που έδιωξε μετά την υπόδειξη του άλλου; Οτι για να προχωρήσει στη ζωή πρέπει να αποκτήσει χαρακτήρα και συμπεριφορά δοσίλογου, μαυραγορίτη ή κάτι άλλο σχετικό;

Οι γονείς των νεαρών παιδιών στο κοινό πώς ένιωσαν βλέποντας τα να αποδοκιμάζουν συνομιλήκους τους; Και αν αυτό ήταν το πρώτο επεισόδιο της τηλεαρένας που έστησε ο ΣΚΑΙ και κάποιοι γονείς θα πουν ότι δεν γνώριζαν τι θα γίνει τώρα που ξέρουμε; Πώς κάποιοι γονείς θα αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στα επόμενα γυρίσματα;

Αλλά πέρα από το αν γνώριζαν ή δεν γνώριζαν οι γονείς έντονο προβληματισμό προκαλεί και η στάση των ίδιων των νεαρών θεατών. Τι άραγε κουβαλούν στο μυαλό και την ψυχή τους για να αποδοκιμάζουν ουρλιάζοντας συνομιλήκους τους που απλά προσπαθούσαν να κερδίσουν μια θέση σε ένα μουσικό διαγωνισμό;

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι για μια ακόμη φορά σε τέτοια κατάσταση κανείς εμπλεκόμενος δεν διαχωρίζει την θέση του και δεν υψώνει την φωνή και την διαφωνία του. Στην προκειμένη περίπτωση, κανένα στέλεχος του καναλιού δεν είπε ότι αυτό που πάνε να στήσουν είναι απαράδεκτο, κανένα στέλεχος της παραγωγής δεν προσπάθησε τουλάχιστον να φρενάρει κάποια πράγματα όπως για παράδειγμα, τις αποδοκιμασίες στους διαγωνιζόμενους. Μπορούσαν πριν ξεκινήσει το γύρισμα ή έστω όταν εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα να ζητήσουν από το κοινό αν θέλει να επιδοκιμάζει κάποιον αλλά σε καμία περίπτωση να μην υπάρχουν αποδοκιμασίες και να μην φωνάζουν ποιός διαγωνιζόμενος πρέπει να αποχωρήσει.

Για μένα όμως την μεγαλύτερη ευθύνη πάντως την έχουν οι τέσσερις κριτές. Αυτοί δεν είναι στελέχη του καναλιού, ή της εταιρείας παραγωγής. Αυτοί απλά κερδίζουν κάποια έξτρα χρήματα και λίγη έξτρα δημοσιότητα και θα έπρεπε να το κάνουν και με κάποιο όριο προσωπικής αξιοπρέπειας. Επρεπε εξ αρχής να έχουν αρνηθεί να υπάρξει αυτή η συγκεκριμένη φάση του διαγωνισμού για να προστατέψουν και τους εαυτούς τους αλλά κυρίως τα νεαρά παιδιά που διαγωνίζονταν από την ανθρωποφαγία.

Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι δεν περίμεναν πως θα εξελισσόταν το πράγμα εγώ προσωπικά περίμενα να διακόψουν το γύρισμα στις πρώτες αποδοκιμασίες του κοινού και να επιβάλουν οι ίδιοι μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα. Πολύ περισσότερο περίμενα όταν ο Θεοφάνους ζήτησε από τον διαγωνιζόμενο να πει ποιόν να διώξει για να πάρει εκείνος την θέση του και εκείνος το έκανε οι άλλοι τρεις να σηκωθούν επιτόπου, να σταματήσουν το γύρισμα και να πουν ότι δεν συνεχίζουν με αυτές τις συνθήκες.

Είναι βέβαιο ότι όλο αυτό το απαράδεκτο πράγμα που στήθηκε και θα στηθεί και τις επόμενες μέρες θα έχει υψηλές τηλεθεάσεις, πολλά από όσα θα γίνουν στην εκπομπή αυτή θα γίνουν πρώτο θέμα σε δεκάδες άλλες εκπομπές και ήδη είναι viral στο Ιντερνετ. Και μετά ψαχνόμαστε όλοι τι φταίει και πάμε κατά διαόλου γενικά σαν χώρα.

ΥΓ: Και ο καυγάς γίνεται για τον αριθμό των αδειών αλλά όχι για το τι προβάλλεται…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk