Από αύριο δίαιτα, αλλά μόνο για έναν;

Το Πάσχα πέρασε, το καλοκαίρι έρχεται. Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν να τελειώσουν και τα τελευταία

Το Πάσχα πέρασε, το καλοκαίρι έρχεται. Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν να τελειώσουν και τα τελευταία εορταστικά τραπέζια της χειμερινής – ανοιξιάτικης σεζόν για να ξεκινήσουν τον αγώνα της απώλειας των παραπανίσιων κιλών. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την οικογένειά τους, διότι η αλλαγή διατροφής επηρεάζει όλους όσοι τρώνε καθημερινά στο οικογενειακό τραπέζι.
«Ενώ τα περισσότερα μέλη της οικογένειας συμμερίζονται τους στόχους του ασθενούς για απώλεια βάρους, το σίγουρο είναι ότι δεν χαίρονται με τις αλλαγές που γίνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο. Το ιδανικό θα ήταν ο σύζυγος, τα παιδιά και γενικά όλα τα πρόσωπα που συνοικούν να ήθελαν να καταναλώνουν ανελλιπώς πολλά λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως, και να μην αγοράζουν ποτέ αναψυκτικά, τσιπς ή κέικ. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός εάν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι υπέρβαρα και όλοι μαζί έχουν αποφασίσει να χάσουν το πλεονάζον βάρος τους» σημειώνει ο γενικός χειρουργός και ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.


Δημιουργικά τρικ

Οπως αναφέρει, οι αλλαγές που συντελούνται στο καθημερινό μενού της οικογένειας ωφελούν όλα τα μέλη της, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούν. Το ζήτημα είναι να ξεπεραστεί ο φόβος που κυριεύει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ότι ποτέ πια δεν θα φάνε τα αγαπημένα τους φαγητά ή γλυκά. «Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα τρικ που θα μπορούσαν να «ξεγελάσουν» τους οικείους σας, αρκεί να είστε λίγο δημιουργικοί. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση κάποιων συστατικών των αγαπημένων πιάτων τους με υγιή υποκατάστατά τους (π.χ. τυρί ή γιαούρτι ή βούτυρο χαμηλών λιπαρών) μπορεί να καταστήσει δυνατή την αποδοχή των αλλαγών» τονίζει ο κ. Σπηλιόπουλος. Στους ενηλίκους η συζήτηση για τα οφέλη που προσφέρει στη γενική υγεία η υγιεινή διατροφή και στα παιδιά η διακόσμηση των πιάτων τους μπορεί να λειτουργήσουν εξίσου θετικά.
Η υποστήριξη της οικογένειας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία του ατόμου που βρίσκεται σε διαδικασία απώλειας βάρους. «Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όταν η οικογένεια προσφέρει τη στήριξή της στο μέλος που θέλει να αδυνατίσει, αυτό χάνει περισσότερο βάρος συγκριτικά με τα άτομα που βρίσκουν αντιστάσεις και εμπόδια» σημειώνει ο γιατρός και συμβουλεύει όσους θέλουν να στηρίξουν τον αγαπημένο τους.

Συμβουλές προς την οικογένεια και τους φίλους

  • Να σέβονται τις νέες διατροφικές συνήθειες του ασθενούς. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, να μη ζητούν καθημερινά να υπάρχει στο οικογενειακό τραπέζι φαγητό που θα τον έβαζε σε πειρασμό να ξεφύγει από τη δίαιτά του ή οι συναντήσεις με φίλους να μη γίνονται πάντα σε εστιατόρια. Συγγενείς και φίλοι θα πρέπει δηλαδή να απέχουν από κάθε πράξη ή φράση που θα μπορούσε να βάλει σε πειρασμό τον ασθενή.
  • Ιδιαίτερα για όσους υποβάλλονται σε βαριατρική επέμβαση είναι σημαντικό να επισημανθεί στους οικείους τους ότι οι διατροφικές συνήθειες (τόσο το είδος του φαγητού όσο και η ποσότητα) αλλάζουν δραστικά αμέσως μετά το χειρουργείο. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να μάθουν και οι ίδιοι τι θα αλλάξει στο σώμα του ασθενούς όταν υποβληθεί στην επέμβαση, προκειμένου να κατανοήσουν και εν τέλει να υποστηρίξουν τον χειρουργημένο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αδυνατίσματος.
  • Να επιβραβεύουν τις επιτυχίες και να τον υποστηρίζουν στις αποτυχίες. Ο καλός λόγος κάθε φορά που κατακτά κάποιος τους στόχους του είναι εύκολος. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η υποστήριξή του σε στιγμές αδυναμίας ή στις αναπόφευκτες αποτυχίες του. Πρέπει λοιπόν να έχει δίπλα του ανθρώπους που να τον παροτρύνει για το καλύτερο.
  • Να προετοιμαστούν επειδή οι σχέσεις θα αλλάξουν. Λόγω της αλλαγής των συνηθειών αλλά και της ψυχολογίας του ατόμου που αδυνατίζει παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στις σχέσεις και στον τρόπο αλληλεπίδρασής του με τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι βρίσκονται δίπλα του είναι ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος που ήταν και πριν, μόνο που έχει πια διαφορετικές συνήθειες και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk