Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Το προσφυγικό θα επιτείνει το δημοσιονομικό πρόβλημα

H οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει εάν δεν εξαλειφθεί η πολιτική αβεβαιότητα, διαμηνύει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στις δημοσιονομικές επιπτώσεις του προσφυγικού/μεταναστευτικού αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται. «Το ότι η χώρα δοκιμάζεται από την προσφυγική κρίση δε σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι», τονίζεται στην έκθεση του Γραφείου, ενώ σημειώνεται: «Δεν υπάρχει, ωστόσο αμφιβολία ότι μακροπρόθεσμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και με δεδομένη την οικονομική κρίση και την πολιτική αστάθεια που δοκιμάζει την Ελλάδα θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομία δημιουργώντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόβλημα».

Όπως εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης, η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο Ε.Ε. «είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, ενώ μετά και από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο καθίσταται ακόμα πιο προβληματική». «Οι διαδικασίες επανεγκατάστασης άλλα και επαναπροώθησης θα καθυστερήσουν. Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μαραθώνιο για να δημιουργήσει δομές φιλοξενίας και να χειριστεί έναν τεράστιο όγκο αιτήσεων ασύλου. Θα χρειαστεί τεχνική βοήθεια και ανθρώπινο δυναμικό. Θα μπορούσαν να υπάρχουν οφέλη από την παρουσία προσφύγων- μεταναστών αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον με δεδομένη την οικονομική και πολιτική κρίση, την υψηλή ανεργία και τον αδύναμο παραγωγικό ιστό», αναφέρεται.

Όσον αφορά την συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, το Γραφείο Προϋπολογισμού τονίζει ότι «οι εξελίξεις εξακολουθούν να είναι ανησυχητικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και συνδέονται άμεσα με την καθυστέρηση στην άρση της αβεβαιότητας και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία». «Η κατάσταση που βιώνει η χώρα σε συνδυασμό με την όλο και επιδεινούμενη οικονομική κρίση μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις», σημειώνεται, ενώ με έμφαση τονίζεται ότι «παρά τη διαφαινόμενη πρόθεση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης (που έπρεπε να είχε τελειώσει τον Οκτώβριο / Νοέμβριο 2015 σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα) είχε σημαντικό κόστος». «Έτεινε επίσης να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση», εκτιμάται.

Επίσης, όσον αφορά το χρέος, το Γραφείο Προϋπολογισμού καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk