Ο Αβραάμ Λίνκολν έλεγε κάποτε ότι: «μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά όχι όλους για πάντα». Οι μέρες που ζει η χώρα μας είναι μοναδικές. Έχει καταντήσει το πειραματικό εργαστήρι και οι Έλληνες τα πειραματόζωα, πάνω στα οποία εκτελούνται «ασκήσεις» από τους ισχυρούς του κόσμου και του χρήματος. Και ο πλέον αφελής έχει καταλάβει πια, ότι το πρόβλημα με την «Ελλάδα» δεν είναι μονοσήμαντο, αλλά πολυδιάστατο.

Από τον κύκλο της μεταπολίτευσης στο «πρώτη φορά Αριστερά»

Προφανώς και υπάρχει τεράστιο θέμα με την ελληνική οικονομία. Προφανώς και την εποχή της μεταπολίτευσης ζήσαμε και ξοδέψαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Ο εύκολος δανεισμός που είχε η χώρα μέχρι και το 2008, κανείς δεν πίστευε ότι σε λίγο καιρό θα μετατραπεί σε «πολύ επώδυνη εξόφληση».Και ερχόμαστε τώρα να πληρώσουμε όλοι –και εδώ είναι η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ – τα σπασμένα του Κράτους. Ο πέλεκυς πέφτει «επί δικαίων και αδίκων», πράγμα που σημαίνει την πλήρη αδυναμία των εκάστοτε κυβερνώντων να διοικήσουν με δικαιοσύνη, αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Τονίζω δε, ότι η ευθύνη των μέχρι πρότινος Κυβερνήσεων, είναι τεράστια και δεν ξεπλένεται εύκολα. Αλλά όσο ο λαός δεν βλέπει να λειτουργεί το «ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ» και από την τωρινή Κυβέρνηση, τόσο και ελαττώνεται η εμπιστοσύνη του προς αυτό. Δεν μπορεί, για παράδειγμα να βγαίνει ο λαλίστατος κ. Κατρούγκαλος και να λέει ότι ο Πρωθυπουργός είχε δίκαιο «ότι και οι Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι κλπ. πρέπει να υποστούν και αυτοί τη μείωση των παροχών τους όπως όλοι οι Έλληνες». Εκείνος άραγε, δεν αντελήφθη αυτό το Δίκαιο; Έπρεπε να του το πει ο Πρωθυπουργός; ή λειτούργησε σαν το παλιό πολιτικό «σύστημα» που διατηρεί ακόμη ισχυρές ρίζες; Οι πρώην κυβερνήσεις ήδη κρίθηκαν πολλαπλώς. Αυτό όμως που καταγράφεται σήμερα με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι τελείως εξωπραγματικό. Είναι ο παραλογισμός και η παράκρουση στο αποκορύφωμά τους.

Η Κυβέρνηση της χώρας, που μέχρι πρότινος ήταν μαθημένη στην στείρα αντιπολίτευση και στις ανέξοδες υποσχέσεις, σαν «μαθητευόμενος μάγος» άγεται και φέρεται από τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες, αλλά και παλληκαρισμούς τύπου: «θα σχίσουμε τα μνημόνια». Αφού ανέξοδα υποσχέθηκε πάρα πολλά και σήκωσε τόσο ψηλά τον πήχη ως αντιπολίτευση, τώρα περνά από κάτω με παροιμιώδη οσφυοκαμψία και κυβιστήσεις, στοιχημένη –ζυγισμένη στις εντολές των δανειστών ψηφίζοντας στη Βουλή μέτρα που δεν μπορεί να σηκώσει ο λαός στις πλάτες. Ξεσηκώθηκε πλέον το … σύμπαν. Και ξεσηκώνονται όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα, αλλά κυρίως για την ΚΟΡΟϊΔΙΑ και τα ψέματα. Ήρθε η ώρα λοιπόν που ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εισπράξει το τίμημα από το Κίνημα του «Δεν πληρώνω» και «των αγανακτισμένων της πλατείας». Είναι αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός: «όταν σπείρεις ανέμους, στο τέλος θα θερίσεις θύελλες». Και μέσα στην παραζάλη των ημερών, το είδαμε και αυτό: Ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί το λαό σε απεργίες!!!. Αυτό πια κι αν είναι πρόκληση της κοινής λογικής. Η Ελλάδα πτώχευσε, η οικονομία διαλύθηκε, η γραφειοκρατία ….βασιλεύει και η Κυβέρνηση… αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό της. Λες και κυβερνά άλλος. Αυτό δυστυχώς έμαθε τόσα χρόνια να κάνει. Να φωνασκεί και να διεκδικεί υψηλούς μισθούς και συντάξεις. Να διεκδικεί έναν άκρατο… «κρατισμό».Και τώρα, ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά?

Μέχρι το 2012 – 2013, υπήρχε μια «μαγιά» στα σεντούκια του λαού, ο οποίος έβαλε πλάτη και πλήρωσε ένα μεγάλο μέρος των χαμένων χρημάτων του κράτους, γιατί κατανόησε ότι η χώρα χρειαζόταν αυτό που λέμε «Διόρθωση». Εκείνη την εποχή, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι κλπ. ήδη όμως είχαν ισοπεδωθεί. Μετά το 2014, η μεγάλη κρίση της χώρας σαν μέγγενη έσφιξε και συνεχίζει να σφίγγει να πνίγει και τη μεσαία τάξη της χώρας, αυτήν δηλ. που αποτελούσε παραδοσιακά τη ραχοκοκαλιά της και την ενεργό ιδιωτική οικονομία (τους μικροεπαγγελματίες, τους μαγαζάτορες, τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ).

Από το «η ελπίδα έρχεται», στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Υποσχέθηκε πολλά λοιπόν ο κ. Τσίπρας. Ήρθε όμως η ώρα να εισπράξει το βαρύ τίμημα των υποσχέσεών του. Υπερψηφίσθηκε από το λαό, γιατί του υποσχέθηκε ότι η «ελπίδα έρχεται». Πήρε το Δημοψήφισμα με 62% ΟΧΙ, το οποίο «εν μια νυκτί» έγινε ….ΝΑΙ, λες και απευθυνόταν σε ιθαγενείς και ως κακέκτυπο των πολιτικών παλιάς κοπής. Ξεγέλασε και «ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ των Ελλήνων που τον πίστεψαν, αλλά και των ιδεολόγων Αριστερών. Γιατί περίμεναν από κάπου να πιαστούν και γιατί ο Έλληνας έχει φιλότιμο, έχει συνείδηση, ήξερε ότι πρέπει να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά περίμενε να λειτουργήσει το Κράτος Δικαίου. Το οποίο δυστυχώς δεν λειτούργησε. Τι έγινε αλήθεια με τις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ; Να βγουν στο φως για να νοιώσει δικαιοσύνη ο λαός;

Η νέα γενιά, εμπιστεύθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο Πρόεδρό του για ένα καλύτερο αύριο. Έδωσε βάση στο «νέο» που ευαγγελίζονταν ο Τσίπρας ως δήθεν γνήσιος και φέρελπις αριστερός, άρα με κοινωνικά δικαιότερες ιδέες από τους προηγούμενους. Η διάψευση όμως δεν άργησε να έρθει. Και ήρθε δυστυχώς με γδούπο, με «κυβιστήσεις», με πάταγο, απογοήτευση και απελπισία για το λαό. Δεν μπορείς λοιπόν, πριν ένα χρόνο να είσαι πάνω στα…. τρακτέρ και να διαδηλώνεις με τους αγρότες και τώρα να χαρακτηρίζεις αυτούς ως ακροδεξιούς, φασίστες κλπ.

Μα, κε Πρωθυπουργέ: αυτοί όλοι που απεργούν και ξεσηκώνονται, δεν άλλαξαν. ΕΣΥ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΗΚΕΣ επί το συντηρητικότερον. Εσύ προσγειώθηκες ανώμαλα, σε μια νύχτα. Πού είναι όλα αυτά που μας έλεγες όταν ήσουν στην αντιπολίτευση; Πού πήγαν τη χώρα οι χαμένοι 6 μήνες της πρώτης σκληρής σου διαπραγμάτευσης; Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» της δικής σας απραξίας, αμετροέπειας, ιδεοληψίας και επιπολαιότητας. Ποιος θα πληρώσει το νέο δάνειο των 90 δις; Δυστυχώς, πάλι το γνωστό υποζύγιο. Ο Ελληνικός Λαός.

Από τον εύκολο λαϊκισμό, στον ρεαλισμό της διακυβέρνησης

Κύριε Πρωθυπουργέ: Πού είναι άραγε τα ιδανικά των αριστερών σου καταβολών και της προοδευτικής σου ιδεολογίας; Πού είναι η ισοπολιτεία, πού είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών, πού είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση των μισθών και όλα αυτά που λέγατε; Δεν χρειάσθηκε, παρά μόλις ένας χρόνος για να αποδειχθούν άνθρακες όλα τα ιδεολογήματά σας. Το πολιτικό σας κεφάλαιο ροκανίσθηκε. Όλα αυτά που λέγατε στους Έλληνες, ήταν μια φενάκη. Κοροϊδέψατε και μάλιστα με πρόθεση. Γιατί, δεν μπορεί να μην γνωρίζατε ως αντιπολίτευση τα προβλήματα που είχε η χώρα. Πετύχατε λοιπόν να επηρεάσετε μεγάλη μερίδα των ελλήνων και να σας στηρίξει δύο φορές, γιατί σας πίστεψε. Δεν μπορεί όμως να κοροϊδεύεις συνεχώς έναν περήφανο λαό. Το ψέμα, έχει κοντά πόδια. Σας δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία τον Σεπτέμβρη, ως παντοδύναμος και αναμφισβήτητος πλέον Πρωθυπουργός, δείχνοντας πραγματικό ΠΟΛΙΤΙΚΟ θάρρος να κάνετε την υπέρβαση. Να καλέσετε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ» σε μια Εθνική Συνεννόηση, μοιράζοντας και σ’αυτές μερίδιο της σύνολης ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ και να σηκώσετε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το βάρος της χώρας. Να είστε βέβαιος ότι η χώρα θα είχε καλύτερη πορεία, το βάρος θα μοιράζονταν σε όλους και εσείς θα μένατε στην ΙΣΤΟΡΙΑ ως πραγματικός Εθνικός Ηγέτης. Δεν το κάνατε. Αντί της Εθνικής Επιβίωσης, προτιμήσατε την δική σας κομματική επιβίωση συμμαχώντας με τους ΑΝ.ΕΛ.και με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πράγμα που μοιραία βάζει τη χώρα σε νέα πολιτική περιδίνηση.

Όσο για τα δανεικά της χώρας που κανείς δεν ξέρει πόσα είναι σήμερα, θεωρώ ότι εάν δεν γίνει ένα γενναίο κούρεμα της τάξης του 80%, το πρόβλημα δεν λύνεται. Μια λύση που θα πρότεινα, είναι η συμφωνία της χώρας για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με διεθνείς εταιρίες και αντίστοιχη μεταφορά των κερδών για εξόφληση το χρέους. Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει οικονομικά. Το μέγα ζήτημα είναι, να μην πτωχεύσουμε ως Έλληνες σε ΙΔΑΝΙΚΑ, ΑΞΙΕΣ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Γιατί με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές σας δυστυχώς εκεί οδηγούμαστε. Επομένως, οφείλετε ως κυβερνήτης να πείσετε τους παγκόσμιους, ευρωπαίους και εγχώριους δανειστές και τοκογλύφους, να καταλάβουν ότι από αυτόν τον εξουθενωμένο Έλληνα, δεν πρόκειται να πάρουν τίποτε πλέον. Όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί ΔΕΝ ΕΧΕΙ. Το Σχέδιο των δανειστών και των «ισχυρών», έγινε πλέον ολοφάνερο και μόνον ένας αδαής δεν το καταλαβαίνει. Στην εποχή της «Παγκόσμιας Οικονομικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», όπου οι οικονομίες των χωρών είναι αλληλένδετες και που μας επιφυλάσσουν βίαιες αλλαγές (ενδεχομένως και συνόρων που απεύχομαι), πληθυσμών, γεωστρατηγικών συμφερόντων κλπ), πρώτα σε ταπεινώνουν οικονομικά με τους δανεισμούς και την τοκογλυφία για να σε έχουν στο χέρι, και μετά έρχονται ως «σωτήρες» να σου πάρουν τα φιλέτα που διαθέτεις ως χώρα λόγω της προνομιακής γεωγραφικής σου θέσης (υδρογονάνθρακες σε Αιγαίο και Μεσόγειο, βάσεις, νησιά, θέρετρα κλπ.).

Παρά τις δυσκολίες λοιπόν, πρέπει να αντισταθούμε σαν Έλληνες και να κρατήσουμε τα ΙΔΑΝΙΚΑ μας, την ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, το ΗΘΙΚΟ, την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και την ΕΛΠΙΔΑ. Και αυτό γίνεται μόνο μέσα από την ΕΝΟΤΗΤΑ όλων μας. Θα θυμηθώ εδώ τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη, οι οποίοι μας δίδαξαν ότι: «οι Έλληνες έμαθαν μέσα από τα ερείπια των αρχαίων ακροπόλεων, να είναι μετριόφρονες στην περηφάνια τους και περήφανοι για τη μετριοφροσύνη τους».

Αυτό τουλάχιστο ζητά ο Έλληνας κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι της Κυβέρνησης της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και της «Αριστεράς».Να μην διαψεύσετε τα ΙΔΑΝΙΚΑ μας και τα δημοκρατικά μας ιδεώδη. Να μην καταρρακώστε την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, τις ΑΞΙΕΣ και την ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ των Ελλήνων. Μπορεί να έχετε την εντολή του λαού για άλλα, αλλά δεν την έχετε για να διαπραγματευτείτε τα ΙΔΑΝΙΚΑ μας.

Ο κ. Αναστάσιος Κ. Καραμπατζός είναι δικηγόρος, τέως Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας