Ωρα για σύνταξη, κύριε Τόμσεν

Αυτός ο Τόμσεν δεν λέει να διορθωθεί. Στο πρώτο Μνημόνιο για την Ελλάδα ως επικεφαλής της τρόικας έκανε το λάθος με τους πολλαπλασιαστές και, αντί η οικονομία να παρουσιάζει βελτίωση έπειτα από ένα ή δύο χρόνια

Ωρα για σύνταξη, κύριε Τόμσεν | tovima.gr
Αυτός ο Τόμσεν δεν λέει να διορθωθεί. Στο πρώτο Μνημόνιο για την Ελλάδα ως επικεφαλής της τρόικας έκανε το λάθος με τους πολλαπλασιαστές και, αντί η οικονομία να παρουσιάζει βελτίωση έπειτα από ένα ή δύο χρόνια, βυθίστηκε στην ύφεση.
Την ψυχρολουσία του 2010 με μείον 5% την περίμεναν όλοι. Ομως το 2011, αντί η ύφεση να κοπάσει στο 2,5%, όπως προέβλεπε ο Δανός, το ΑΕΠ έκανε βουτιά 7,1% και μαζί έπεσε και η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Η τραγωδία για τη χώρα ήταν το 2012, όταν και πάλι προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη και το αποτέλεσμα ήταν να βυθιστεί κατά 6,6%!
Το ίδιο συνέβη και το 2013, όταν έβλεπε ανάπτυξη 2,1% και το αποτέλεσμα ήταν και πάλι ύφεση 3,3%. Μέχρι που φθάσαμε στο πραγματικά δύσκολο – τρομακτικό για πολλούς – 2015, όταν ο κ. Τόμσεν έβλεπε στην αρχή της χρονιάς λόγω ΣΥΡΙΖΑ ύφεση 2,3% και στη συνέχεια μετά τα capital controls βύθιση του ΑΕΠ πάνω από έξι μονάδες.
Η πραγματικότητα όμως ήταν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε σε μικρό ποσοστό (0,3%), χάνοντας βέβαια τη δυναμική που φάνηκε να παίρνει το 2014. Αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι ο κ. Τόμσεν δεν μπορεί να δει μακρύτερα από τις προβλέψεις του, οι οποίες επί σειρά ετών διαψεύδονται. Αυτό επιτρέπει σε συνομιλητές του να θεωρούν ότι «οι θέσεις του εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες».
Λόγω των πολλαπλών αστοχιών ο κ. Τόμσεν αποχώρησε διά προαγωγής και έγινε υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ, στενός συνεργάτης της κυρίας Λαγκάρντ και επιτηρητής όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, από τις οποίες επίσης απαιτεί πρόσθετα μέτρα.
Τα δυσάρεστα όμως νέα ήρθαν για αυτόν από τη Eurostat, η οποία ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% για το 2015 ακυρώνοντας απολογιστικά στοιχεία (και όχι προβλέψεις) του κ. Τόμσεν, ο οποίος υποστήριζε ότι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.
Η αλήθεια είναι ότι από την ώρα που η Ελλάδα το 2015 ξεπέρασε το σύνδρομο του «Τιτανικού», η οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή λόγω τουρισμού και της παραοικονομίας που παραβλέπουν όλοι οι δήθεν ειδικοί. Και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον φόβο της χρεοκοπίας έκανε τέτοια δουλειά που έχει κάθε στιγμή, κάθε ημέρα, υπό απόλυτο έλεγχο τις δαπάνες.
Κατόπιν τούτων ίσως ήρθε η ώρα και για τον κ. Τόμσεν να σκεφθεί τη συνταξιοδότησή του, αφού μάλιστα το όριο ηλικίας αποχώρησης από το ΔΝΤ είναι το 55ο έτος…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk