Κίνδυνος για τη στοματική υγεία

Ενημερωθήκαμε πρόσφατα για την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τους ανασφάλιστους και τους απόρους.

Κίνδυνος για τη στοματική υγεία | tovima.gr
Ενημερωθήκαμε πρόσφατα για την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τους ανασφάλιστους και τους απόρους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πανηγυρικά εξήγγειλε την εφαρμογή του μέτρου ως μέρος του «παράλληλου» προγράμματος της κυβέρνησης. Μέχρις εδώ καλά, αν και κανείς δεν είπε πού θα βρεθούν τα 100 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό όμως που διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά είναι ότι στο αμφιβόλου εφαρμογής μέτρο δεν υπήρξε ούτε καν μια νύξη για την οδοντιατρική κάλυψη του πληθυσμού.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας κατήγγειλε πως η οικονομική κρίση και η παντελής έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης όσον αφορά τις οδοντιατρικές πράξεις (αφού η Πολιτεία δεν καλύπτει την οδοντιατρική θεραπεία μέσω του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες οδοντιάτρους και υποχρηματοδοτεί τη δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη) έχουν ως συνέπεια την αναζήτηση από τους ασθενείς όσο το δυνατόν πιο οικονομικών λύσεων για την αντιμετώπιση των οδοντικών προβλημάτων τους παραβλέποντας συχνά τον παράγοντα ποιότητα της θεραπείας. Nα σημειωθεί ότι από το 2012 κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν παρέχει οδοντιατρική κάλυψη.
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η στοματική υγεία αποτελεί σημαντική παράμετρο για τη συνολική υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η κακή στοματική υγεία συνδέεται αιτιωδώς με σοβαρές γενικές νόσους όπως τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η πνευμονία, ο καρκίνος του παγκρέατος / νεφρών, η νόσος Alzheimer κ.λπ.
Το αποτέλεσμα είναι να πυκνώνουν συνεχώς φαινόμενα που δημιουργούν κινδύνους τόσο για τη στοματική υγεία των πολιτών όσο και για τη δημόσια υγεία γενικότερα. Καθημερινά ο Σύλλογός μας γίνεται αποδέκτης καταγγελιών για παράνομη άσκηση, παροχή οδοντιατρικών πράξεων όπως η λεύκανση εκτός οδοντιατρείων, λειτουργία ιατρείων χωρίς άδεια κ.λπ.
Οσον αφορά τους ασθενείς θα πρέπει να τους επισημάνουμε πως η φθηνή λύση δεν είναι κατ’ ανάγκη και η ενδεδειγμένη. Εκπτώσεις στις συνθήκες παροχής των υπηρεσιών, στην ποιότητα και στην ασφάλειά τους, όπως επίσης στην ποιότητα και ασφάλεια των χρησιμοποιούμενων υλικών, δεν πρέπει να είναι αποδεκτές, διότι η στοματική υγεία συνδέεται και με τη συνολική υγεία του ατόμου.
Τέλος καλούμε την Πολιτεία να σταθεί αρωγός στις προσπάθειές μας και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ τη χρηματοδότηση από την Πολιτεία της οδοντιατρικής περίθαλψης και την ουσιαστική ένταξή της στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Ο κ. Αθανάσιος Υφαντής είναι πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk