Μετά την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμη να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε μια προσπάθεια να αναδείξει την αξιοπιστία της αλλά και να διαφοροποιηθεί από τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το σχέδιο της ΝΔ για το Aσφαλιστικό
Στο σχέδιό της, το οποίο παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», δύσκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο προτάσεις –εκτός από τα τρία Ταμεία με ενιαία «κουζίνα» και τα φορολογικά κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση που προτείνει η ΝΔ.
Και τα δύο σχέδια είναι προσαρμοσμένα στην εκπλήρωση των «προαπαιτουμένων» του Μνημονίουν όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τον Αύγουστο του 2014, όταν ναυάγησε η αξιολόγηση της κυβέρνησης Σαμαρά, και στη συνέχεια από τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ,ΠαΣοΚ και Ποτάμι.
Στο κείμενο της επιτροπής της ΝΔ που προετοιμάζει το πρόγραμμά της περιγράφονται τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου εθνικού ασφαλιστικού συστήματος, όπως αποκαλείται. Και αναφέρονται τα εξής:
  • Η ταυτότητα του νέου εθνικού ασφαλιστικού συστήματος έχει τα εξής κύρια χαρακτηριστικά και σταθερές:
1. Τρία Ταμεία με ενιαία τεχνολογική υποδομή (ενιαία μηχανογραφική υποστήριξη) για μισθωτούς, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες.
2. Καθιέρωση για όλους τους ασφαλισμένους της πλήρους βασικής σύνταξης με ρήτρα ανάπτυξης για 20 έτη ασφάλισης. Αναλογική σύνταξη θα καταβάλλεται σύμφωνα με τις εισφορές με έμφαση στην ανταποδοτικότητα και στην παραμονή στην εργασία.
3. Επικουρικές συντάξεις καθορισμένων εισφορών – Παροχή επικουρικής σύνταξης βάσει νοητής κεφαλαιοποίησης όπως ισχύει από 1.1.2014 για νέους ασφαλισμένους και από 1.1.2015 για παλαιούς με ταυτόχρονη εφαρμογή του νέου κανονισμού παροχών που έχει προταθεί στο υπουργείο από το ΕΤΕΑ για υπολογισμό συντάξεων ως 31.12.2014.
4. Επαγγελματικά Ταμεία συλλογικής κεφαλαιοποιητικής φιλοσοφίας, με θεματοφύλακα διασφάλισης εύρυθμης και βιώσιμης λειτουργίας την Τράπεζα της Ελλάδος.
5. Δυνατότητα σταδιακής παροχής επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ από επαγγελματικά ταμεία.
6. Παροχή φοροαπαλλαγών για την ιδιωτική ασφάλιση και ισχυρός εποπτικός έλεγχος σύμφωνα με τις αρχές του Solvency II.
7. Καταβολή εφάπαξ στους ασφαλισμένους με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ίσου προς τις εισφορές που έχουν καταβληθεί πλέον απόδοσης 1%. Στους υπόλοιπους ασφαλισμένους καταβολή εφάπαξ βάσει των εισφορών που έχουν καταβληθεί και σε ατομικούς λογαριασμούς κεφαλαιοποιητικού μοντέλου στο τέλος του εργασιακού βίου.
8. Εφαρμογή ειδικής πολιτικής για την ένταξη των αγροτών στο ασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με το μοντέλο ατομικών λογαριασμών, με δυνατότητα ελάχιστης καταβολής για νέους αγρότες ή για δύσκολες χρονιές δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών με επιδοτήσεις μέχρι ποσού 50% με σύμφωνη γνώμη του δικαιούχου στη διαδικασία ενεργοποίησης δικαιωμάτων.
Σε ό,τι αφορά το θεσμικό επίπεδο οι κυριότερες διαστάσεις του αφορούν:

A.
Θέσπιση ενιαίων κανόνων με εξαίρεση τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα για τους μισθωτούς.

Β.
Επαναπροσδιορισμό των ασφαλιστικών κλάσεων για αυτοαπασχολουμένους και αγρότες και συσχέτιση με το φορολογητέο εισόδημα.

Γ.
Παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργοποίηση και την εν γένει ενδυνάμωση του τρίτου πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης.

Δ.
Ενιαία αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, με ανάθεση του έργου σε εξειδικευμένες θυγατρικές που στελεχώνονται από έμπειρα στελέχη της αγοράς και αυστηρή μετάβαση στο νέο περιβάλλον λειτουργίας με αυστηρό διετές πλάνο.
Βασική σύνταξη 360 ευρώ


Η Νέα Δημοκρατία, παρότι δεν προσδιορίζει στο κείμενο τα ποσοστά αναπλήρωσης του αναλογικού τμήματος της σύνταξης, θεωρεί ότι η βασική σύνταξη (εθνική σύνταξη κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) θα πρέπει να παραμείνει στα 360 ευρώ, όπως ορίστηκε από τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, και να αυξάνεται όσο και όταν αυξάνεται το ΑΕΠ και μειώνεται η ανεργία.
* Ολόκληρο το σχέδιο της ΝΔ για το Ασφαλιστικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.tovima.gr.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ