Οι αγορές εμπορευμάτων έχουν φθάσει σε σημείο καμπής, εκτιμά σε ειδική της μελέτη που υπογράφεται από τον Edward L. Morse (Global Head | Commodities) και την ομάδα του της Citigroup, προβλέποντας πως ο κλάδος οδεύει σταδιακά προς την κατεύθυνση της «κανονικότητας», αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη σημαντικά εμπόδια στον δρόμο προς την ανάκαμψη.
Η αμερικανική τράπεζα εμφανίζεται αγοραστής (Bullish) για τον χρυσό, το ασήμι και το σιτάρι, ουδέτερη (Neutral) για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τον ψευδάργυρο, την πλατίνα, το καλαμπόκι, την αιθανόλη, τον καφέ και τη σόγια και πωλητής (Bearish) στον χαλκό, το νικέλιο, το αλουμίνιο, τον μόλυβδο, τον κασσίτερο, το παλλάδιο, τον σίδηρο, τον άνθρακα και το κακάο.
Από την πλευρά του ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, σημειώνει πως τα εμπορικά στοιχεία και τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας (σ.σ.: αν και οι αναλυτές συνολικά παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το πόσο πραγματικά είναι) βοήθησαν στη στήριξη των βιομηχανικών μετάλλων, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν τα σιτηρά.

Το αργό πετρέλαιο Brent ύστερα από άνοδο μεγαλύτερη από 60% σε σχέση με τα χαμηλά Ιανουαρίου, σημείωσε κατακόρυφη πτώση λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας στη συνάντηση της Ντόχα σχετικά με το πάγωμα της παραγωγής, καθώς η Σαουδική Αραβία επέμεινε στη θέση της ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς το Ιράν, το οποίο τους τελευταίους δύο μήνες έχει αυξήσει την παραγωγή μετά την άρση των κυρώσεων.

Οι τιμές ανέκαμψαν όμως στη συνέχεια λόγω απεργίας στο Κουβέιτ, με την ΙΕΑ να εκτιμά πως η παγκόσμια αγορά θα πλησιάσει το σημείο ισορροπίας πριν από το τέλος του έτους.
Το ασήμι, το οποίο κατέγραψε αυξημένη ζήτηση τον τελευταίο μήνα μέσω των διαπραγματεύσιμων προϊόντων, ενισχύθηκε σημαντικά και στην πορεία ξεπέρασε τον χρυσό. Οι συμμετοχές στα διαπραγματεύσιμα προϊόντα που υποστηρίζονται από τον χρυσό έχουν σταθεροποιηθεί, μετά το μεγάλο κύμα επενδύσεων στην αρχή του έτους.
Ο κλάδος σιτηρών έλαβε στήριξη από την αύξηση της κινεζικής ζήτησης για σόγια, ενώ παράλληλα υποχρέωσε σε δημιουργία θέσεων πώλησης στο καλαμπόκι, λόγω φημών ότι οι αμερικανοί αγρότες θα αλλάξουν τις καλλιέργειες.
Το ασήμι έχει αρχίσει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερη προσοχή μετά το μαζικό κύμα επενδύσεων στον χρυσό κατά το πρώτο τρίμηνο. Η ζάχαρη και ο καφές επηρεάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις διακυμάνσεις του ρεάλ Βραζιλίας και τις εξελίξεις στη χώρα.


Εκδοση ομολόγων
Η επιστροφή της Αργεντινής

Η Αργεντινή επέστρεψε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με την έκδοση ομολόγων αξίας 16,5 δισ. δολ., η οποία υπερκαλύφθηκε σχεδόν κατά πέντε φορές. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση έπειτα από 15 έτη, οπότε η αθέτηση των υποχρεώσεών της και οι διαφωνίες με τους πιστωτές την οδήγησαν εκτός αγοράς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ