Ντράγκι: Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη απέναντι στα κράτη-μέλη

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς (0,0%) και αποδοχής καταθέσεων (-0,40%), μεταδίδει το Reuters.

Είμαστε ανεξάρτητοι απέναντι στα κράτη-μέλη. Είχαμε μια συζήτηση για αυτό σήμερα και το διοικητικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο Μάριο Ντάγκι στα πυρά που δέχεται από τη Γερμανία και τον Σόιμπλε για τα χαμηλά επιτόκια.

Εχουμε εντολή να διατηρήσουμε την σταθερότητα των τιμών για όλη την ευρωζώνη και όχι μόνο για την Γερμανία, απάντησε ο κ. Ντράγκι σε ερώτηση για την κριτική που δέχεται η ΕΚΤ από την Γερμανία. Η εντολή μας απορρέει από την συνθήκη και τον νόμο και όχι τους πολιτικούς, υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου πώς τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα για σημαντικό διάστημα και αρκετά μετά από το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως τον Μάρτιο του 2017 και μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό. Επισήμανε επίσης πως τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι αγορές εταιρικών ομολόγων.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η αβεβαιότητα γύρω από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει, προσθέτοντας πως πρέπει να διατηρηθεί η επεκτατική νομισματική πολιτική.

Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει στην κατοχή της.

Θετικός ο αντίκτυπος από τα μέτρα της ΕΚΤ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί, σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Ντράγκι. Όπως σημείωσε, η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να στηρίζεται από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

Ο θετικός τους αντίκτυπος στις χρηματοδοτικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στην εταιρική κερδοφορία, ευνοεί το οικονομικό κλίμα, πρόσθεσε.

Επιπλέον, η επεκτατική νομισματική πολιτική, τα κέρδη στην απασχόληση και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα προσφέρουν στήριξη στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και της κατανάλωσης.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ακόμα πως η έκθεση της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό για το πρώτο τρίμηνο του 2016 δείχνει περαιτέρω βελτιώσεις στις πιστωτικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις και για την ζήτηση για δάνεια σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Η βελτίωση στην ζήτηση για τραπεζικά δάνεια στηρίχθηκε από το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων και τις χρηματοδοτικές ανάγκες για επενδύσεις, πρόσθεσε.

Συνολικά, τα μέτρα νομισματικής πολιτικής από το 2014 έχουν βελτιώσει τις πιστωτικές συνθήκες για εταιρείες και νοικοκυριά, τόνισε.

Σταθερά τα επιτόκια

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς (0,0%) και αποδοχής καταθέσεων (-0,40%). Χωρίς μεταβολές και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης (0,25%).

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν πως η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στα επιτόκια.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα, «σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, αρχίσαμε να αυξάνουμε το ύψος των μηνιαίων αγορών που διενεργούμε στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε 80 δισεκ. ευρώ.

Πλέον επικεντρωνόμαστε στην εφαρμογή των πρόσθετων μη συμβατικών μέτρων που αποφασίστηκαν στις 10 Μαρτίου 2016.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk