Με επενδύσεις 20 εκατ. απαντά στη βουτιά της αγοράς η ΑΓΕΤ Ηρακλής

Τα τελευταία χρόνια, εν μέσω κρίσης, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, θυγατρική του ομίλου LafargeHolcim, υποχρεώθηκε να λάβει σκληρές αποφάσεις για να παραμείνει «ζωντανή».

Τα τελευταία χρόνια, εν μέσω κρίσης, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, θυγατρική του ομίλου LafargeHolcim, υποχρεώθηκε να λάβει σκληρές αποφάσεις για να παραμείνει «ζωντανή». Εκλεισε το εργοστάσιο της Χαλκίδας, περιόρισε την παραγωγή στα εργοστάσια σε Βόλο και Αλιβέρι, μείωσε προσωπικό και εκ των πραγμάτων άλλαξε το μίγμα των πωλήσεών της. Εδωσε έμφαση στις εξαγωγές αφού η ελληνική αγορά έξυνε πάτο και σήμερα το 60% των πωλήσεών της πραγματοποιείται στο εξωτερικό, από 20% προ κρίσης,
Εξακολουθεί όμως να βγάζει ζημιογόνα αποτελέσματα αφού τα περιθώρια κέρδους στις εξαγωγές είναι μικρά και τα έσοδα από το εξωτερικό δεν μπορούν ακόμη να αντισταθμίσουν τις απώλειες από το εσωτερικό.
Το 2015 ήταν η χειρότερη χρονιά στην Ελλάδα για την οικοδομική δραστηριότητα και τα μεγάλα δημόσια έργα υποδομής. Σε σχέση με το 2006 η ζήτηση για τσιμέντο υποχώρησε κατά 80%.
Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Μίχο, διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΓΕΤ Ηρακλής, σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς τουλάχιστον για το 2016 δεν διαφαίνονται για αυτό και με τη βοήθεια του μητρικού ομίλου η ελληνική εταιρεία επιχειρεί να ανοίξει νέες αγορές στο εξωτερικό. Πέρσυ εξήγαγε τσιμέντο στην Αργεντινή και φέτος εξασφάλισε ένα νέο συμβόλαιο για την αγορά των ΗΠΑ.
Παράλληλα, για να περιορίσει τα κόστη και να αυξήσει την αποδοτικότητα των δύο μονάδων της η ΑΓΕΤ Ηρακλής προχωρεί σε επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ερωτώμενος από δημοσιογράφους ο κ. Μίχος αν ανησυχεί για την αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα λόγω και της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε στρατηγικοί επενδυτές. Εχουμε 105 χρόνια ιστορία στην Ελλάδα και θέλουμε να υπάρχουμε και τα επόμενα 100. Οι επενδύσεις θα μας εξασφαλίσουν την παρουσία αυτή. Πιστεύουμε στη δυναμική της χώρας και επιθυμούμε μέσα από τις επενδύσεις να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Σχετικά με τα 114 στρέμματα που έχει στην κατοχή του ο όμιλος στη Δραπετσώνα τα οποία εντάσσονται στην έκταση 500 στρεμμάτων που με νόμο η κυβέρνηση θέλει να τη μετατρέψει σε περιοχή ήπιας ανάπτυξης με μη βιομηχανικές χρήσεις και χαμηλούς συντελεστές δόμησης, ο κ. Μίχος ανέφερε ότι σε περίπτωση που τους ζητηθεί να αποχωρήσουν ο όμιλος θα πράξει τα δέοντα για να υπερασπίσει τα συμφέροντά του. «Στην περιοχή αυτή ήταν το πρώτο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Σήμερα λειτουργεί εκεί με όλες τις νόμιμες άδειες κέντρο σάκευσης και διανομής του ομίλου. Αναμένουμε τις εξελίξεις και βεβαίως θα λάβουμε τα μέτρα μας», πρόσθεσε ο κ. Μίχος.
Την περίοδο 2011 – 2015 ο όμιλος της ΑΓΕΤ ολοκλήρωσε επενδύσεις 45,1 εκατ. ευρώ, πλήρωσε σε άμεσους και έμμεσους φόρους 95,1 εκατ. ευρώ και κατέβαλε για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές 314 εκατ. ευρώ. Σήμερα απασχολεί άμεσα 700 εργαζόμενους και περισσότερους από 1.500 συνεργάτες και εργολάβους.
Το 2015 η παραγωγή έφτασε τα 3,5 εκατ. τόνους. Ο ενοποιημένος τζίρος διαμορφώθηκε στα 247 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 4,5% σε σχέση με το 2014, καθώς επηρεάστηκε θετικά από την ευνοϊκή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Τα ενοποιημένα ebitda ήταν θετικά στα 10,68 εκατ. έναντι ζημιών 13,73 εκατ. ευρώ το 2014 και το καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο στα 18,4 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα, ο όμιλος LafargeHolcim απέκτησε μέσω δημόσιας προσφοράς το 100% των μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής και αιτήθηκε τη διαγραφή της μετοχής από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk