Κάθετη κάμψη των κερδών της κατά 56% σε ετήσια βάση ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2016 η Goldman Sachs. Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης της κερδοφορίας της εμβληματικής τράπεζας της Wall Street.
Οι ειδικοί αποδίδουν τη συρρίκνωση των κερδών της Goldman Sachs –αλλά και άλλων μεγάλων αμερικανικών τραπεζών –στην κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων και δη του πετρελαίου, καθώς και στη γενικότερη αστάθεια των αγορών που επηρέασε τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής διεθνώς.
Συγκεκριμένα, το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου τα καθαρά κέρδη της Goldman Sachs υποχώρησαν στα 1,2 δισ. δολάρια, ενώ ο τζίρος της τράπεζας υποχώρησε στα 6,34 δισ. δολάρια από τα 10,62 δισ. δολάρια που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Τα κέρδη ανά μετοχή της Goldman Sachs υποχώρησαν κατά 56% στα 2,68 δολάρια.
Τα έσοδα της Goldman Sachs από τις συναλλαγές στις αγορές ομολόγων, συναλλάγματος και εμπορευμάτων υποχώρησαν κατά 47% στα 1,66 δισ. δολάρια και αντιστοιχούν περίπου στο 26% στο συνολικό τζίρο της τράπεζας. Πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο κλάδος αυτός συνεισέφερε σταθερά στο 40% περίπου του συνολικού τζίρου της τράπεζας.
«Το γενικότερο περιβάλλον το τρίμηνο που πέρασε μάς έφερε μπροστά σε μια σειρά προκλήσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν πρακτικά όλο τον κλάδο», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφεϊν.
Τη Δευτέρα η ανταγωνίστρια της Goldman Sachs, Morgan Stanley, είχε ανακοινώσει για το πρώτο τρίμηνο του έτους πτώση της κερδοφορίας της κατά 54%.
«Όλες οι τράπεζες υιοθετούν πολιτικές περιστολής του λειτουργικού τους κόστους καθώς ανησυχούν για την κάμψη των τιμών των εμπορευμάτων και του πετρελαίου, για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και για την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την επιτοκιακή πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ», μεταδίδει το BBC.