Βελτιωμένο κατά 21,68% το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα 13 ΔΕΚΟ το 2015

Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα των δεκατριών (13) ΔΕΚΟ παρουσιάζεται το 2015 βελτιωμένο σε σχέση με τους στόχους, σε ποσοστό 21,68% (102,1 εκατ. ευρώ) και σε σχέση με το εννεάμηνο. Η θετική απόκλιση οφείλεται κυρίως στις επιχορηγήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικού και Π.Δ.Ε.), τις οποίες έλαβαν οι φορείς κατά το μήνα Δεκέμβριο. Από τους φορείς οι έξι παρουσίασαν υπέρβαση των στόχων τους, ενώ επτά φορείς σημείωσαν αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους.

Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα των δεκατριών (13) ΔΕΚΟ παρουσιάζεται το 2015 βελτιωμένο σε σχέση με τους στόχους, σε ποσοστό 21,68% (102,1 εκατ. ευρώ) και σε σχέση με το εννεάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η θετική απόκλιση οφείλεται κυρίως στις επιχορηγήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικού και Π.Δ.Ε.), τις οποίες έλαβαν οι φορείς κατά το μήνα Δεκέμβριο.

Από τους φορείς οι έξι παρουσίασαν υπέρβαση των στόχων τους, ενώ επτά φορείς σημείωσαν αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους.

Αναλυτικότερα, από τους 13 φορείς:

– Έξι παρουσιάζουν βελτιωμένα αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Οι τέσσερις φορείς (ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, ΟΣΥ ΑΕ, ΟΣΕ ΑΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ) υπάγονται στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ένας φορέας (ΕΡΤ ΑΕ) υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και ένας ακόμη φορέας (Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ) υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

– Αρνητικές αποκλίσεις μεγαλύτερες του 10% εμφανίζουν οι επτά φορείς, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

– ΕΛΓΑ
– ΟΠΕΚΕΠΕ
– ATTIKO ΜΕΤΡΟ ΑΕ
– Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού ΑΕ (ΕΕΣΣΤΥ)
– ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ
– Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΕ (ΕΛ.Β.Ο. ΑΕ) και
– Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ (Ε.Α.Β. ΑΕ).

Οι αρνητικές αποκλίσεις των παραπάνω φορέων οφείλονται, κυρίως:

»» Στον ΕΛΓΑ, λόγω της αδυναμίας του φορέα να επιτύχει τον προβλεπόμενο στόχο των εσόδων του. Ειδικότερα, η μείωση των εσόδων οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός ότι οι πωλήσεις υπηρεσιών κινήθηκαν κατά 19,3 εκατ. ευρώ χαμηλότερα των στόχων που είχαν τεθεί.

»» Στον ΟΠΕΚΕΠΕ η αρνητική απόκλιση προήλθε από τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες του, λόγω της καταβολής αναδρομικών αποδοχών στους υπαλλήλους του, που αφορούσαν τα έτη 2013 και 2014, σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης.

»» Στο Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ, λόγω, κυρίως της μειωμένης χρηματοδότησής του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

»» Στην Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ., λόγω της υστέρησης των προβλεπόμενων εσόδων από πωλήσεις υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης υπογραφής των συμβάσεων με τους συγκοινωνιακούς φορείς (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ).

»» Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρά την προσπάθεια εξοικονόμησης στο σκέλος των εξόδων, η απόκλιση προκλήθηκε από τη μείωση των εσόδων της από τις επιβατικές και τις εμπορικές μεταφορές.

»» Στην Ε.Α.Β. ΑΕ, λόγω της υστέρησης των προβλεπόμενων εσόδων, η οποία προκλήθηκε, κυρίως, από την έλλειψη ταμειακής ρευστότητας για αγορά υλικών και την αναβολή του προγράμματος εκσυγχρονισμού αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται, τέλος ότι η ΕΛ.Β.Ο. ΑΕ βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk