Το «δώρο» εκτόξευσε τις τράπεζες

Το «δώρο» του Μάριο Ντράγκι προς τις ελληνικές τράπεζες οδήγησε σε κέρδη 18,91% τον τραπεζικό δείκτη την Παρασκευή ενισχύοντας συνολικά και το Χρηματιστήριο Αθηνών (+4,86%),

Το «δώρο» του Μάριο Ντράγκι προς τις ελληνικές τράπεζες οδήγησε σε κέρδη 18,91% τον τραπεζικό δείκτη την Παρασκευή ενισχύοντας συνολικά και το Χρηματιστήριο Αθηνών (+4,86%), αν και η αγορά αναμένει συνολικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο ότι μπορεί να κλείσει σε ένα έκτακτο Εurogroup λίγες ημέρες μετά το προγραμματισμένο για τις 22 Απριλίου.
Η ΕΚΤ συμπεριέλαβε πάντως τους τίτλους του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF στη λίστα των προς απόκτηση χρεογράφων και, όπως αναφέρθηκε, ως και 50% (σε αυτή τη φάση ωστόσο εκτιμάται ότι θα αφορά το 25%) του υπολειπόμενου ποσού μπορεί να αποκτηθεί καθώς αυτό είναι το όριο για τίτλους που έχουν εκδοθεί από επιλέξιμους διεθνείς οργανισμούς.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σήμερα ομόλογα EFSF 37-40 δισ. ευρώ περίπου τα οποία διαπραγματεύονται σε premium, γεγονός που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταγράψουν (με βάση το 50%) λογιστικά κέρδη ως 1 δισ. ευρώ από τις συναλλαγές αυτές.
Επιπλέον μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βελτιώσει το προφίλ ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση της εξάρτησής τους από το Ευρωσύστημα. Τα ομόλογα αυτά είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης (η κρατική συμμετοχή είχε καλυφθεί με ομόλογα EFSF), καθώς και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες που απορρόφησαν προβληματικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες με «ταχυδακτυλουργικά», ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές, την ώρα που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημείωναν την Παρασκευή την υψηλότερη εβδομαδιαία άνοδο τους τελευταίους δύο μήνες, εν μέσω ανησυχιών για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και τον βαθμό συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα διάσωσης. Στα διετή ομόλογα η απόδοση έφθασε στο 12,22% σημειώνοντας αύξηση άνω των 180 μονάδων βάσης σε εβδομαδιαία βάση.
Αν πάντως ο Μάιος παρέλθει χωρίς συμφωνία εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Γερμανίας για την ελάφρυνση του χρέους ή του πείσματος του ΔΝΤ για τους στόχους του προϋπολογισμού ή της ριψοκίνδυνης ελληνικής διπλωματίας, η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορεί να μην έχουν αρκετό χρόνο για να αποφύγουν τη χρεοκοπία, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, την ώρα που το ΔΝΤ κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ εκείνων όπου μπορεί να μπλοκάρει η εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων λόγω εκλογών ή πολιτικής αναταραχής.

Eurobank Equities
Οι συστάσεις για τις μετοχές
Eπιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κερδοφορία το 2016 προβλέπει η Eurobank Equities, η οποία συστήνει «αγορά» για τις μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής με τιμές-στόχους τα 2,77 ευρώ και τα 0,42 ευρώ αντίστοιχα και «διακράτηση» για την Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 0,25 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk