Αδειάζουν τα πορτοφόλια οι νέοι φόροι του Σύριζα

Διπλό φορολογικό χτύπημα έρχεται για εκατομμύρια φορολογουμένους καθώς μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο τη Μεγάλη Εβδομάδα

Διπλό φορολογικό χτύπημα έρχεται για εκατομμύρια φορολογουμένους καθώς μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο τη Μεγάλη Εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρόκειται να καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αλλαγές τόσο για την άμεση όσο και για την έμμεση φορολογία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να επιβάλει φόρο σε όλους όσοι συνδέονται στο Internet μέσω παρόχων κινητής τηλεφωνίας, να αυξήσει τον ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα στα είδη και στις υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με 23%, να επιβάλει αυξημένους φόρους στις αγοραπωλησίες καινούργιων αλλά και μεταχειρισμένων ΙΧ, αλλά και να αυξήσει τη φορολογία στη βενζίνη και στο υγραέριο, καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Παράλληλα σχεδιάζεται να επιβληθεί τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ η πρόθεση για επιπλέον φορολόγηση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας φαίνεται να εγκαταλείπεται. Επίσης άγνωστο παραμένει τι τελικά θα συμβεί με τη φορολογία των τσιγάρων καθώς όσο μεγαλώνει η φορολογία τόσο αυξάνεται το λαθρεμπόριο και κατά συνέπεια οι απώλειες εσόδων.
Ολα τα παραπάνω μέτρα θα συμπληρώσουν το παζλ των φορολογικών αλλαγών με τη νέα φορολογική κλίμακα, την εισφορά αλληλεγγύης, την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων και των αγροτών που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2016. Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει:
  • Μείωση αφορολογήτου στα 9.100€ από 9.500€ σήμερα.
  • Νέα φορολογική κλίμακα και αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Επιβαρύνσεις από 8€ ως 176€ για ετήσια εισοδήματα από 9.200€ ως 27.000€.
  • Μειώσεις φόρου από 76€ ως 400€ για ετήσιο εισόδημα από 28.000€ ως 40.000€.
  • Μεγάλες επιβαρύνσεις για ετήσιο εισόδημα άνω των 50.000€.
  • Αύξηση φόρων για ενοίκια (15% για ετήσιο εισόδημα ως 12.000€, 35% για εισόδημα ως 35.000€, 45% για πάνω από 35.001€).
  • Αυξηση στο 15% (από 13%) της φορολογίας για τους αγρότες.
Εφόσον τελικά περάσει η πρόταση-«σοκ» για αύξηση ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στο 24% από 23% σήμερα, οι καταναλωτές θα πληρώνουν ακριβότερα τα τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί τοστ, φρυγανιές κ.ά.), τα αναψυκτικά, τους χυμούς, τον καφέ, το τσάι, τη ζάχαρη κ.ά. Επίσης η αύξηση του ΦΠΑ θα επηρεάσει τις τιμές οινοπνευματωδών ποτών, τα εστιατόρια, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και το τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ όσον αφορά την αποχέτευση.
Παράλληλα ακριβότερα θα πωλούνται τα είδη ένδυσης – υπόδησης, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, τα καύσιμα και τα τσιγάρα, η σταθερή και η κινητή τηλεφωνία, η συνδρομητική τηλεόραση κ.τ.λ.

TAXISNET
Επιταχύνει την υποβολή δηλώσεων η προσδοκία των οικογενειακών επιδομάτων

Περισσότεροι από 170.000 φορολογούμενοι έχουν ήδη πατήσει το κουμπί οριστικής υποβολής φορολογικής δήλωσης, ενώ παράλληλα χιλιάδες οικογένειες συμπληρώνουν το έντυπο Α21 προκειμένου να λάβουν από τον ΟΓΑ τα οικογενειακά επιδόματα του 2016.
Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που ανοίγοντας την εφαρμογή του TAXIS διαπιστώνουν ότι τα στοιχεία που αφορούν τους μισθούς ή τις συντάξεις και τα οποία είναι προσυμπληρωμένα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει αναντιστοιχία ανάμεσα στα προσυμπληρωμένα στοιχεία και σε αυτά που γνωρίζουν οι ίδιοι ότι είναι τα σωστά θα πρέπει είτε να απευθυνθεί στο λογιστήριο της επιχείρησης όπου εργάζεται είτε να ζητήσει από τον ασφαλιστικό του φορέα να ελέγξει και πάλι το αρχείο με τα στοιχεία του που έχουν σταλεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Οι περίπου 8,5 εκατ. φορολογούμενοι λίγο προτού διαβούν την ηλεκτρονική πύλη του TΑXISnet για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους, να ελέγξουν τον ΑΦΜ τους και τα στοιχεία των συζύγων τους και να αναγράψουν τον αριθμό των προστατευόμενων τέκων.
Με επιφύλαξη

Παράλληλα μπορούν να ενεργοποιήσουν την επιλογή «Δήλωση με επιφύλαξη». Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου και οδηγούνται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για έλεγχο εκκαθάρισης στην αρμόδια ΔΟΥ.
Κατά την υποβολή εντύπων πρώτα θα πρέπει να υποβάλλονται τα έντυπα Ε2 και Ε3 όταν απαιτούνται και κατόπιν το έντυπο Ε1. Η σειρά καταχώρισης των συνυποβαλλόμενων εντύπων Ε2 και Ε3 επιλέγεται από τον φορολογούμενο.
Οι αγρότες (πίνακας 4Γ1) θα δηλώσουν το εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Το αγροτικό εισόδημα φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3.
Για τους τόκους καταθέσεων στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk