Τσίπρας σε Κατάινεν: Επενδύσεις και ανάπτυξη η πιο κρίσιμη συζήτηση

Εποικοδομητική ήταν η συνεδρίαση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας κ. Γίρκι Κατάινεν αναφέρει το γραφείο του Κοινοβουλίου.

H πιο κρίσιμη συζήτηση είναι η συζήτηση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάϊιεν. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε νωρίτερα με τους εκπροσώπους και τα προεδρεία των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών αναφορικά με τους αναπτυξιακούς στόχους και την προώθηση των επενδύσεων.

«Η πιο κρίσιμη συζήτηση είναι ακριβώς αυτή. Η συζήτηση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», σχολίασε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «μετά από χρόνια που η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στα μέτρα και τη λιτότητα, τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον αντιπρόεδρο της ΕΕ ότι, βάσει της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα έχει τεθεί στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, και όπως τόνισε, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί αν υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση.

Ο πρωθυπουργός είχε μπροστά του σειρά φακέλων με στοιχεία τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Κατάινεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συζήτηση και με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του. Είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διάλογο με τις ελληνικές τράπεζες με στόχο να πειστούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις ΜΜΕ.

Μονόδρομο χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Γίρκι Κατάινεν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η Ελλάδα αξίζει τη σταθερότητα», δήλωσε επίσης ο κ. Κατάινεν.

Ο Κατάινεν παρουσίασε τα σχέδια της Κομισιόν για το πακέτο Γιούνκερ στη Βουλή

Εποικοδομητική ήταν η συνεδρίαση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας κ. Γίρκι Κατάινεν αναφέρει το γραφείο του Κοινοβουλίου.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας κ.
Γίρκι Κατάινεν.

Στην παρουσίασή του ο κ. Κατάινεν ανέπτυξε τους σχεδιασμούς και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το «σχέδιο Γιούνκερ», καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζει για την ελληνική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να βοηθήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση εδώ, στην Ελλάδα, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, δηλώνοντας πρόθυμος να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό, εσείς, ως νομοθετικό σώμα, να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα στους ιδιώτες για να έρθουν επενδύσεις» τόνισε ο κ. Κατάινεν, μιλώντας στα μέλη των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής με θέμα «Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, ευκαιρίες για την Ελλάδα».

«Η αντιπροσωπεία μας εδώ έχει τρόπους να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα να βρει χρηματοδότηση, δεν χρειάζεται κάποιος να πάει στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει ιδιώτες επενδυτές και στην Ελλάδα. Είναι εργαλείο χρηματοδότησης κινδύνου και είναι ένα καλό όχημα για να έχουν χρηματοδοτήσεις οι επιχειρήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να ενημερωθούν ότι μπορούν να ζητήσουν πόρους χωρίς να υπάρχει έγκριση του ελληνικού Δημοσίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναπτύσσοντας το σχέδιό του για την ανάπτυξη, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της ΕΕ έδωσε έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ έκανε λόγο για τέσσερα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την προώθηση της ανάπτυξης στην χώρα μας:

– Επαφές με τις ελληνικές τράπεζες για να ενημερωθούν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στρατηγικό ταμείο για επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.
– Συγκέντρωση ιδεών από επιχειρήσεις σχετικά με επενδυτικές ανάγκες και την οργάνωση επενδυτικής πλατφόρμας, για να προχωρήσει η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.
– Εκστρατεία ενημέρωσης προς τους ενδιαφερόμενους ότι υπάρχει η δυνατότητα να «εκμεταλλευτούν» το γραφείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
– Ενεργοποίηση εκ νέου του ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα μπορούσε να είναι ένα καλό όχημα για να διοχετεύσει επενδύσεις και να συμπληρώσει αυτό που μπορούν να κάνουν οι εμπορικές τράπεζες.

«Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς εμπλοκή με τους ελληνικούς δημόσιους φορείς. Υπάρχει γραφείο στην Αθήνα, έτοιμο να βοηθήσει. Δεν υπάρχει ανάγκη έγκρισης από το ελληνικό Δημόσιο. Υπάρχει παρανόηση, ότι πρέπει η χώρα να εγκρίνει τα ιδιωτικά έργα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Είναι χρηματοδότηση κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν χρειάζεται κρατική έγκριση» υπογράμμισε ο κ. Katainen και πρόσθεσε: «Η βασική ιδέα του σχεδίου για την Ελλάδα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους πολίτες και ταυτόχρονα να βοηθηθεί ο ιδιωτικός τομέας, ώστε να επενδύσει στο κοινό μας μέλλον. Στόχος είναι να δοθεί χρηματοδότηση για νέες τεχνολογίες, όπως η αξιοποίηση της εξαιρετικής ελληνικής αγροτικής παραγωγής και άλλων καινοτόμων γραμμών παραγωγής τροφίμων».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε έμφαση στην υλοποίηση του προγράμματος που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους θεσμούς, παραδεχόμενος, ταυτόχρονα, πόσο «σκληρές και δύσκολες είναι οι μεταρρυθμίσεις για τον λαό». Ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος». «Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα πρέπει να επιλύεται. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, εφόσον πιστεύετε ότι θέλετε βοήθεια. Ας συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» κατέληξε ο κ. Κατάινεν.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν βουλευτές από όλα τα κόμματα, ενώ συμμετείχαν και οι Πρόεδροι των συναρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών, και πιο συγκεκριμένα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.κ. Καφαντάρη Χαρά, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Μανιός Νικόλαος, αντίστοιχα. Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουράκης στην τοποθέτησή του «είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα ενισχύει την κοινωνική ανταποδοτικότητα της οικονομίας και θα λειτουργεί λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη του τις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές ανάγκες. Ταυτόχρονα, για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στην Ελλάδα το αναπτυξιακό πλαίσιο της Επιτροπής, θα πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με έναν τρόπο που δεν θα δημιουργήσει κοινωνικά πλήγματα και δεν θα ενισχύσει διαλυτικές τάσεις στην πραγματική οικονομία.»

Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί από τη συχνότητα του Καναλιού της Βουλής σήμερα Δευτέρα 18.4.2016 και ώρα 16:30.

Γεύμα εργασίας με τραπεζίτες

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τους προέδρους των ελληνικών συστημικών τραπεζών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 14:00, και αμέσως μετά ο κ. Κατάϊνεν θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με αφορμή την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, δήλωσε: «Τη στιγμή που η έλλειψη ρευστότητας ταλανίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία, ο αντιπρόεδρος Κατάινεν επισκέπτεται την Ελλάδα για να υπενθυμίσει στις επιχειρήσεις τις ευκαιρίες που ανοίγει μπροστά τους το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, ευκαιρίες που, στην περίπτωση της χώρα μας, έχουν μείνει ως επί το πλείστον ακόμα ανεκμετάλλευτες.

To Eυρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων έχει, ήδη, στηρίξει 57 επενδυτικά σχέδια και 165 συμφωνίες χρηματοδότησης ΜμΕ, με αποτέλεσμα να ωφελούνται 136.000 ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά έχει ήδη κινητοποιήσει 82 δισ. ευρώ– και αυτή είναι μόνο η αρχή. Με τη συνεχή στήριξη, τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είναι τώρα καιρός να εισέλθουν δυναμικά και οι ελληνικές επιχειρήσεις στον κύκλο των ωφελούμενων από το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ. Εργαλεία υπάρχουν. Καιρός να τα εκμεταλλευτούμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk