Έπειτα από μήνες παρακολούθησης της επιδημίας στη Βραζιλία, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία και άλλες σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.

Η ανακοίνωση ίσως πείσει τώρα το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης Ομπάμα για πρόσθετη χρηματοδότηση 1,9 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του ιού, ο οποίος αναμένεται να εξαπλωθεί και στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, όταν πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια που μεταδίδουν την ασθένεια.

«Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι ο Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία» ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής των CDC Τομ Φράιντεν. Εκτός από τη γέννηση παιδιών με παθολογικά μικρό κρανίο, ο ιός μπορεί να προκαλέσει κι άλλες νευρολογικές ανωμαλίες, όπως για παράδειγμα συσσώρευση ασβεστίου στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Η κύρια ένδειξη για την τεκμηρίωση αιτιολογικής σχέσης ήταν η ανίχνευση του ιού στον εγκέφαλο και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό βρεφών που γεννήθηκαν με μικροκεφαλία.

Παγκόσμια απειλή ο Ζίκα

Τον Φεβρουάριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ο ιός Ζίκα αποτελεί παγκόσμια απειλή για τη δημόσια Υγεία, έπειτα από την πιθανή σχέση του ιού με χιλιάδες κρούσματα μικροκεφαλίας στη Βραζιλία. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχε αποδειχθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

«Τους προηγούμενους μήνες ήμασταν προσεκτικοί στο να λέμε ότι «υπάρχει σχέση» ή «σύνδεση». Ήμασταν προσεκτικοί στο να μην λέμε ότι «αποτελεί την αιτία»» δήλωσε η δρ Σόνια Ράσμουσεν, πρώτη συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύουν τα CDC στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine». «Πιστεύω ότι το μήνυμά μας θα γίνει τώρα πιο άμεσο» πρόσθεσε.

Σε ισχύ παραμένουν εξάλλου οι κατευθυντήριες οδηγίες των CDC και άλλων οργανισμών: οι έγκυες γυναίκες και όσες σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια στις 42 χώρες και περιοχές όπου ενδημεί ο ιός, και οι άνδρες που έχουν ταξιδέψει σε αυτές τις περιοχές καλούνται να απέχουν από το σεξ ή να χρησιμοποιούν προφυλακτικό αν η σύντροφός τους είναι έγκυος.

Εκτός από τα κουνούπια, ο ιός μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή.

Στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα 350 κρούσματα, όλα όμως αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Λατινική Αμερική ή την Καραϊβική.

Τα CDC συνεχίζουν τώρα τις έρευνες για να προσδιορίσουν ποιο ποσοστό των μολυσμένων εγκύων αποκτούν παιδιά με νευρολογικά προβλήματα.
Newsroom ΔΟΛ