Εξαιρετικά χαρμόσυνο το γεγονός ότι η «Τελευταία παραλία» («L’ultima spiaggia») που είναι και η τελευταία μέχρι σήμερα ταινία του σκηνοθέτη Θάνου Αναστόπουλου επιλέχθηκε για να παρουσιαστεί στις Ειδικές Προβολές του 69ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών (εκτός συναγωνισμού). Σύμφωνα με την One from the heart, εταιρεία διανομής της εν λόγω ταινίας στην Ελλάδα, η «Τελευταία παραλία» «συνιστά ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ για μια παραλία μοναδική στην Ευρώπη και τους εξίσου ξεχωριστούς «κατοίκους» της».

Πρόκειται για την Pedocin, μια λαϊκή παραλία στην Τεργέστη της Ιταλίας όπου ένας τοίχος τριών μέτρων ακόμη και σήμερα χωρίζει τους άνδρες από τις γυναίκες. Είναι ένας οικείος χώρος που βρίσκεται δίπλα στην πόλη αλλά την ίδια ώρα «μακριά» από αυτήν, χαμένος σαν νησί, ανάμεσα σε παρκαρισμένες νταλίκες, που περιμένουν να περάσουν το τελωνείο του λιμανιού για να μπουν στην Ευρώπη.
Στο σημείωμα της παραγωγής για την ταινία διαβάζουμε επίσης: «Εδώ ο διαχωριστικός τοίχος και η θάλασσα ενώνουν και χωρίζουν, διευρύνουν τα σύνορα, τα συγχέουν και τα επανακαθορίζουν. Την ίδια στιγμή, η παραλία αυτή αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τους ανθρώπους που της εμπιστεύονται ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους».

Συνεπώς δεν θα ήταν λάθος αν σκεφτούμε ότι η «Τελευταία παραλία» ξεφεύγει από το χωροταξικό που δηλώνει ο τίτλος και μετατρέπεται σε ένα ευρύτερο σχόλιο που αφορά τα σύνορα, την ταυτότητα αλλά και τις εποχές που αλλάζουν. «Μια τραγικωμωδία για την ανθρώπινη φύση» επισημαίνουν στο σημείωμά τους οι διανομείς. Ή, αν θέλετε, ένα ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικής παρατήρησης.
Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μαθήτευσε ως βοηθός δίπλα στον μέγιστο Θόδωρο Αγγελόπουλο. Το 2004 παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Ολο το βάρος του κόσμου». Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ της ίδιας χρονιάς. Τα φεστιβάλ αγαπούν τον Αναστόπουλο. Η δεύτερή του ταινία «Διόρθωση» έκανε τη διεθνή της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2008 και η τρίτη ταινία του «Η κόρη» (2013) έκανε τη διεθνή πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Αργότερα παίχτηκε και στο Φεστιβάλ του Τορόντο ενώ εν Ελλάδι τιμήθηκε με τα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου και φωτογραφίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Αρκετά νεότερος του Αναστόπουλου, ο Ντάβιντε Ντελ Ντεγκάν άρχισε την κινηματογραφική καριέρα του ως οπερατέρ και μοντέρ. Εχει σκηνοθετήσει διακεκριμένες μικρού μήκους ταινίες και η «Τελευταία παραλία» αποτελεί το ντεμπούτο του στη μεγάλου μήκους παραγωγή. Η «Τελευταία παραλία» είναι μια παραγωγή των Mansarda Production (Ιταλία), Φαντασία Οπτικοακουστική (Ελλάδα), Arizona Productions (Γαλλία) που γυρίστηκε με την υποστήριξη των Rai Cinema, Friuli Venezia Giulia Film Commission, Fondo Audiovisivo FVG, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Centre National du Cinéma et de l’image animée – Ταμείο ενίσχυσης ελληνογαλλικών συμπαραγωγών.
Οι υπόλοιποι συντελεστές της «Τελευταίας παραλίας» είναι οι Νικολέτα Ρομέο, Στέλλα Θεοδωράκη, Γκιγιόμ Ντε Σιγ (παραγωγοί), Ηλίας Αδάμης, Ντέμπορα Βρίτσι (φωτογραφία), Μπονίτα Παπαστάθη (μοντάζ), Mατέο Σέρμαν (μοντάζ ήχου), Φραντσέσκο Μοροσίνι (ήχος) και Κώστας Βαρυμποπιώτης (μιξάζ).

HeliosPlus