Η πολιτική αβεβαιότητα και οι επενδύσεις

Η πολιτική αβεβαιότητα και η αυξανόμενη αντίδραση απέναντι στο κατεστημένο, που παρατηρούνται με αφορμή τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο

Η πολιτική αβεβαιότητα και οι επενδύσεις | tovima.gr
Η πολιτική αβεβαιότητα και η αυξανόμενη αντίδραση απέναντι στο κατεστημένο, που παρατηρούνται με αφορμή τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και την πορεία προς το δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση (το λεγόμενο Brexit) τον Ιούνιο, αποτελούν δύο από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που θα αντιμετωπίσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές το β’ τρίμηνο του 2016.
Η σημασία τους αυξάνεται περαιτέρω από την ανάδυση παρόμοιων δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο – γεγονός που σηματοδοτεί μια θεμελιώδη απόρριψη της ελίτ και του status quo. Από μακροοικονομικής άποψης, το β’ τρίμηνο, προς τα τέλη του, περιλαμβάνει τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς των ΗΠΑ (FOMC) στις 15 Ιουνίου, το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου και το ενδεχόμενο νέων εθνικών εκλογών στην Ισπανία. Ωστόσο, ακόμη και αν η αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων το β’ τρίμηνο διεξαχθεί ομαλά, οι μετοχές από τις αναπτυγμένες οικονομίες αυτή τη στιγμή δεν αποτιμώνται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η απότομη ανάκαμψή τους κατά 10% από το χαμηλό του Φεβρουαρίου επηρεάζει την αποτίμησή τους. Κλάδοι με κυκλικότητα, όπως τα μη βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι πρώτες ύλες και τα χρηματοοικονομικά, εμφανίζουν ελκυστικότερη αποτίμηση.
Στα νομίσματα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται προς ένα ενδεχόμενο Brexit – αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά -, ο αντίκτυπος αναμένεται μεγάλος, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μεταβλητότητα της στερλίνας.
Η αγορά επίσης θα ξεκινήσει να εξετάζει την πιθανότητα μιας προεδρίας υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και όσα αυτή μπορεί να σημαίνει για την οικονομία των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα για το αμερικανικό δολάριο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αποδυνάμωσης του δολαρίου ως τις αμερικανικές εκλογές, εφόσον οι δημοσκοπήσεις καταγράψουν ισχυρή πιθανότητα νίκης του Τραμπ.
Η αύξηση της πίεσης προς την Ευρώπη να επιλύσει ορισμένα από τα επιτακτικά της προβλήματα θα μπορούσε πολύ εύκολα να επηρεάσει για άλλη μια φορά τις αγορές ομολόγων, με τους φόβους περί Brexit και τα κινήματα εναντίον της λιτότητας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια να προκαλούν, ίσως, αναταραχή.
Τα εμπορεύματα εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης, μετά τις ανελέητες μαζικές πωλήσεις των τελευταίων ετών. Τα hedge funds μετακινούνται από ρεκόρ θέσεων πώλησης στη μεγαλύτερη καθαρή θέση αγοράς χρυσού των τελευταίων 13 μηνών που μπορεί να οδηγήσει το πολύτιμο μέταλλο πάνω από τα 1.310 δολάρια / ουγγιά.
Σχεδόν ένα τρίμηνο μετά τις μαύρες μέρες στα μέσα Ιανουαρίου, όταν το αργό πετρέλαιο Brent είχε αγγίξει χαμηλό 12ετίας, το επενδυτικό συναίσθημα έχει βελτιωθεί.
Το β’ τρίμηνο συνεχίζουμε να τασσόμαστε υπέρ του ίδιου εύρους τιμών, όπως και στο πρώτο, μεταξύ 35-40 δολαρίων/βαρέλι, χωρίς όμως πλέον να διαβλέπουμε κίνδυνο περαιτέρω υποχώρησης της τιμής.
Ο κ. Steen Jakobsen είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk