Τι προσδοκά η αγορά από τη συμφωνία

Συγκεχυμένο παραμένει το επενδυτικό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα – μετά και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων

Συγκεχυμένο παραμένει το επενδυτικό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα – μετά και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων – και τις ελληνικές μετοχές, με τους επενδυτές να αναμένουν την επόμενη μέρα της συμφωνίας σχετικά με την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Αν τα πράγματα οδηγηθούν σε μια «light» συμφωνία, τότε οι αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές, καθώς δύσκολα το επενδυτικό κλίμα θα μπορέσει να αντιστραφεί σε μια περίοδο που παραμένει η αρνητική επίδραση των φορολογικών επιβαρύνσεων επί του διαθέσιμου εισοδήματος, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Αν, πάλι, έχουμε τελική λύση, τότε, όπως λέγεται, αυτό δεν θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει μόνο μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, αλλά θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης, καθώς επιτυχής αξιολόγηση θα φέρει και «δώρα» για τη χώρα.
Οι δύο πλευρές έχουν ισχυρά κίνητρα για να αποφύγουν μία ακόμη ελληνική κρίση και να ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση, εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch, θεωρώντας πως η Ελλάδα και οι πιστωτές θα πρέπει πραγματικά να τα «θαλασσώσουν» για να πάνε στραβά τα πράγματα αυτή τη φορά, ενώ υπογράμμισε πως μπορεί η αποτυχία συμφωνίας πέρυσι να οδηγούσε σε Grexit, εφέτος ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει μάλλον σε πρόωρες εκλογές και μια νέα κυβέρνηση που θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, οι δύο πλευρές θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα ή στο Eurogroup της 22ας Απριλίου, ώστε να έχουμε την ψηφοφορία στη Βουλή στις αρχές Μαΐου και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης πριν από το καλοκαίρι και σε κάθε περίπτωση προτού λήξουν τα ομόλογα του Ιουλίου, κυρίως αυτά της ΕΚΤ.
Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της Citigroup, οι πιθανότητες το ΔΝΤ να παραμείνει εκτός προγράμματος από πλευράς χρηματοδότησης (ή ακόμη και ως τεχνικού συμβούλου) έχουν αυξηθεί.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι τα μέτρα που συζητούνται τώρα (3,5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2018 δεν επαρκούν, θεωρώντας ότι απαιτούνται μέτρα ύψους 8-9 δισ. ευρώ (περίπου 4,5% του ΑΕΠ). Επειδή δε η προσαρμογή αυτή θεωρείται εκτός των δυνατοτήτων, το ΔΝΤ προκρίνει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2018 και ταυτόχρονα να γίνει μια γενναία ελάφρυνση του χρέους.


BofA/ML
Τα «δώρα» της Ελλάδας

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει και «δώρα» για τη χώρα, εκτίμησε η BofA/ML, καθώς θα περιλαμβάνει επαναφορά του waiver για τις τράπεζες, συμφωνία για ένα πλαίσιο ελάφρυνσης χρέους, έναρξη της σταδιακής άρσης των capital controls και συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ αργότερα εφέτος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk