Την περαιτέρω αύξησητου παράνομου εμπορίου των προϊόντων καπνού και τη συνέχιση των απωλειών στα δημόσια έσοδα θα επιφέρει ενδεχόμενη αύξησητης φορολογίας στα προϊόντα καπνού αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης (ΕΣΚΕΕ).
Όπως επισημαίνεται, παρότι ο κλάδος συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία με το 7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, έχει πληγεί σημαντικά από την φορολογική πολιτική των τελευταίων χρόνων. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχόμενη συνέχιση τηςφορολογικής στρατηγικής των συνεχών αυξήσεων,θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης σε έναν από τους πλέον παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια:
–Το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού σήμερα έχει φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για την Ευρωπαϊκή Ένωσηξεπερνώντας το 20% από 3% που ήταν το 2009, μετά από 7 συνολικά αυξήσεις στους φόρους των καπνικών.
–Η μέση φορολογική επιβάρυνση στα προϊόντα καπνού ξεπερνά πλέον το 85% της λιανικής τιμής, και η νόμιμη αγορά έχει μειωθεί κατά 50%.
–Περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης (περίπτερα, ψιλικατζίδια κ.α) έχουν κλείσει.
Η αγορά των καπνικών προϊόντων σήμερα χρειάζεται φορολογική σταθερότητακαι δικαιοσύνη, ώστε ναπροστατευθούν τα δημόσια έσοδα και ο κλάδος.
Mέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης (ΕΣΚΕΕ) είναι οι ανώνυμες εταιρείες British American Tobacco Hellas S.A., Japan Tobacco International Hellas Α.Ε.Β.Ε. και Imperial Tobacco Hellas S.A., οι πωλήσεις των οποίων αντιστοιχούν περίπου στο 50% της αγοράς καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα.