Κρατώντας ένα ποτήρι άσπρο κρασί στο δείπνο που παρέθεσε στην οικία του ο βρετανός πρεσβευτής John Kittimer, ο υπουργός Επικρατείας (και Νο2 της κυβέρνησης) Νίκος Παππάς, πλησιάζει την βουλευτή του ΠαΣοΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου και της κάνει πρόταση… συνεργασίας με την κυβέρνηση: « Εσύ και αυτός ο Κεγκέρογλου τι θέλετε και αντιστέκεστε, αφού τελικά θα πάμε στις εκλογές όλοι μαζί», τής είπε, παρουσία και των πρέσβεων Αργεντινής, Γαλλίας και Βελγίου καθώς και του Περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη. Η κυρία Χριστοφιλοπούλου μόλις συνήλθε από την έκπληξη του είπε: «Μας πώς να πάμε όλοι μαζί; Η βάση μας σας μισεί όλους και ιδιαιτέρως τους ενοίκους του Μαξίμου», αλλά ο κ. Παππάς στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθεί στην εξουσία, έκανε πως δεν κατάλαβε: «Αυτά θα τα βρούμε στην πορεία. Στο τέλος θα πάμε όλοι μαζί, θα το δεις», της είπε χαμογελώντας.

Νηστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ;
Συνολικά ο βρετανός πρεσβευτής προσκάλεσε 65 άτομα στην οικία του και ο κ. Παππάς δεν ήταν ο μοναδικός προσκεκλημένος από την κυβέρνηση. Ηταν και ο Ν. Ξυδάκης. Από τη ΝΔ παρέστησαν οι κκ. Μηταράκης και Βαρβιτσιώτης (που είχαν θερμή χειραψία με τον κ. Παππά), επιχειρηματίες, εφοπλιστές και βεβαίως μέλη του διπλωματικού σώματος. Ο βρετανός πρεσβευτής είχε προσκαλέσει στο τραπέζι του τον κ. Παππά με τη σύζυγό του, την κυρία Χριστοφιλοπούλου, τον Κ. Μπακογιάννη (που προσήλθε συνοδευόμενος από τη Σία Κοσιώνη) και ορισμένους πρεσβευτές. Σ΄ένα πρεσβευτικό δείπνο όλα είχαν προβλεφθεί. Ακόμα και γι΄αυτούς που… νηστεύουν Ο πρέσβης John Kittimer είχε τοποθετήσει ταμπελάκια σ΄όλα τα φαγητά που ήταν νηστίσιμα (καλαμαράκια, σουπιές, ταραμοσαλάτα) και στα υπόλοιπα (φιλετάκια με baby πατάτες, τυριά κ.τ.λ) αλλιώς την ένδειξη «μη νηστίσιμα». Εάν έχετε απορία για τον Νίκο Παππά, εάν δηλαδή νηστεύει ή όχι, σας πληροφορώ ότι για τον Νο2 της κυβέρνησης, νηστίσιμα και μη τα θεωρεί άνευ σημασίας. Τρώει τα πάντα.
Ποιον αποκαλούν οι Βέλγοι «άνθρωπο της σκιάς»;

Αν νομίζατε ότι με την παραίτηση του Jan Fabre από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών οι Γάλλοι και οι Βέλγοι θα ξεχνούσαν το ζήτημα και δεν θα το σχολίαζαν κάνετε λάθος. Γιατί μπορεί εδώ με την παραίτηση να ηρέμησαν κάπως τα πνεύματα, στο εξωτερικό όμως όχι. Τα ενημερωτικά sites, όπως για παράδειγμα το Mouvernent.net, παραθέτουν ορισμένες λεπτομέρειες και (το σημαντικότερο) αποδίδουν και ευθύνες. Και ξέρετε ποιον θεωρούν υπεύθυνο ότι άρχισε όλη αυτή την ιστορία; Οχι τον Αριστ. Μπαλτά, αλλά τον Παν. Δούρο, αδελφό της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου (τον οποίο μάλιστα τον χαρακτηρίζουν ως «άνθρωπο της σκιάς»): «Αρχές Φεβρουαρίου ο Jan Fabre λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τον Π. Δούρου, ο οποίος είναι συνεργάτης του Ελληνα υπουργού Πολιτισμού. Του ζητούσε να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ» γράφει το Mouvernent.net αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι ο κ. Δούρος έδωσε στον Βέλγο και ορισμένα… κίνητρα: «Για τις επόμενες τέσσερις περιόδους το μπάτζετ του Φεστιβάλ θα είναι 5 εκατ. ευρώ», του υποσχέθηκε, διαβεβαιώνοντάς τον παράλληλα ότι τα λεφτά αυτά μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει (!) και ότι στις επιλογές του θα είχε «πλήρη ελευθερία». Ο κ. Fabre, που παιδικό του όνειρο ήταν να παίξει στην Επίδαυρο, όπου, όπως είπε τον Αύγουστο του 1960 απήλαυσε τη Μαρία Κάλλας, η οποία καθήλωσε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου 20.000 θεατές με τη «Νόρμα», είπε αμέσως το «ναι» όταν ακολούθησε το τηλεφώνημα του κ. Μπαλτά. Και αφού παραθέτει τις γνωστές αντιδράσεις των Ελλήνων καλλιτεχνών, το δημοσίευμα υπενθυμίζει δύο θέματα: Πρώτον ότι οι καλλιτέχνες δεν ζήτησαν μόνον την παραίτηση του κ. Fabre, αλλά και του κ. Μπαλτά (ο οποίος ωστόσο παραμένει) και δεύτερον επιμένει ότι την ευθύνη για όσα συνέβησαν την έχει αποκλειστικά ο κ. Δούρος, τον οποίο χαρακτηρίζει επίσης ως τον «άνθρωπο που κόβει κεφάλια», εννοώντας τους καλλιτεχνικούς διευθυντές που «καθάρισε» επί… βασιλείας του. Και παραθέτει τα ονόματά τους…

Το σύνδρομο… Γαβρίλη

Ισως το μοναδικό θέμασυζήτησης τούτες τις ημέρες ανάμεσα στους βουλευτές είναι εάν θα ψηφιστούν τα νέα μέτρα! Οσο παράξενο κι αν ακούγεται τη μεγαλύτερη αγωνία έχουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ! Και ξέρετε γιατί; Επειδή εάν δεν ψηφιστούν τα μέτρα ίσως η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Είναι όμως έτοιμοι για εκλογές; Αυτό που επίσης είναι παράξενο είναι ότι οι περισσότεροι βουλευτές των δύο αυτών κομμάτων θέλουν να ψηφιστούν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τα νέα μέτρα, όσο σκληρά κι αν είναι. Μόνον και μόνον για να μην πάμε σε εκλογές. Εκείνο που τους απασχολεί ωστόσο είναι και… η επόμενη μέρα. Δηλαδή σκέφτονται και το «σενάριο Γαβρίλη». Τι είναι τούτο πάλι; Πιθανόν να πείτε: Θυμάστε που ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ψήφισε το Μνημόνιο και εν συνεχεία παραιτήθηκε; (και δεν θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστούς τους πρώην συντρόφους του, θα πρόσθετα). Ε, λοιπόν σου λένε ότι μπορεί να υπάρξουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ που να ψηφίσουν τα μέτρα και εν συνεχεία υπό την πίεση των ψηφοφόρων τους να παραιτηθούν από βουλευτές. Οπότε βρισκόμαστε εκεί απ΄όπου αρχίσαμε. Κάποιος όμως τους υπενθύμισε ότι ο κ. Σακελλαρίδης παραιτήθηκε, αλλά παρέδωσε την έδρα του. Ετσι κάπως ηρέμησαν….

Εως πού φθάνουν οι αρμοδιότητες ενός υπουργού;
Στο τέλος της συνεδρίασης, της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, με παρέμβαση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ Κ. Τζαβάρα, αποκαλύφθηκε ότι όλος ο ντόρος για τις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στα θέματα της Δικαιοσύνης, έγινε, χωρίς ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να έχει την αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτού του είδους τα θέματα. Αυτό, το απέδειξε ο κ. Τζαβάρας προσκομίζοντας το υπ’ αριθ.. 2381/12-10-2015, τεύχος Β’ του ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, στο οποίο έχουν δημοσιευτεί οι αρμοδιότητές του και στις οποίες δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε ενασχόλησή του με θέματα Δικαιοσύνης. Σε αναφορά μάλιστα του κ. Παπαγγελόπουλου ότι μια από τις δικογραφίες που έχει εξετάσει «μυρίζει», ο κ. Τζαβάρας του έδωσε την αποστομωτική απάντηση «Δεν δικαιούστε κ. Παπαγγελόπουλε, ούτε καν να μυρίζετε τις δικογραφίες, με βάση τις αρμοδιότητες που σας έχει παραχωρήσει ο κ. Τσίπρας». Το σημαντικότερο ήταν ότι ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, συμφώμνησε εμμέσως πλην σαφώς με τα λεγόμενά του κ. Τζαβάρα.