Το πρόγραμμα αναζήτησης νοήμονος ζωής στο Διάστημα, το γνωστό SETI, ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια νέα ερευνητική προσπάθεια επικεντρώνοντας την προσπάθεια εντοπισμού εξωγήινων σε συστήματα ερυθρών νάνων.

Η νέα στρατηγική

Το SETI εδώ και δεκαετίες αναζητά εξωγήινους πολιτισμούς επικεντρώνοντας την έρευνα σε αστρικά συστήματα όπου τα άστρα είναι παρόμοια σε χαρακτηριστικά (μέγεθος, θερμοκρασία κλπ) με τον Ηλιο. Η αποτυχία εντοπισμού κάποιου ίχνους εξωγήινων σε κόσμους παρόμοιους με τον δικό μας οδήγησε τα στελέχη του SETI σε αναθεώρηση της στρατηγικής τους. Αποφάσισαν τελικά να στρέψουν τα όργανα και την προσοχή τους σε αστρικά συστήματα που αποτελούνται από ερυθρούς νάνους.

Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο άστρο στον γαλαξία μας αλλά και το Σύμπαν γενικότερα. Είναι άστρα μικρότερα σε μέγεθος και λιγότερο ζεστά και φωτεινά από τον Ηλιο. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά για την ανάπτυξη ζωής, όπως τουλάχιστον εμείς την γνωρίζουμε, και περιορίζουν τις πιθανότητες να υπάρχει ζωή σε πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα ερυθρό νάνο. Ομως οι επιτελείς του SETI εκτιμούν τώρα ότι αξίζει τον κόπο να εξερευνήσουν τους ερυθρούς νάνους.

«Οι ερυθροί νάνοι – οι θαμποί λαμπτήρες του Σύμπαντος – δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος από το SETI μέχρι σήμερα. Αυτό συνέβη επειδή ότι οι επιστήμονες υπέθεταν ότι νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί θα έχουν αναπτυχθεί σε ένα πλανήτες που ανήκουν σε συστήματα με άστρα σαν τον Ηλιο» αναφέρει ο Γιον Ρίτσαρντς, στέλεχος του SETI. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η νέα έρευνα του SETI θα διαρκέσει δύο έτη και θα εξερευνηθούν περίπου 20 χιλιάδες ερυθροί νάνοι. Οι ερευνητές θα αναζητούν σήματα στις λεγόμενες «μαγικές συχνότητες», συχνότητες όπου τα σήματα τους δεν παράγονται φυσικά αλλά μόνο με τεχνητό τρόπο και άρα είναι προϊόν κάποιου προηγούμενου πολιτισμού.