Μήνυμα στην Αθήνα για περικοπές δαπανών, αντί για αύξηση φόρων, στέλνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή το στο capital.gr και το ΚΥΠΕ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Παράλληλα, δηλώνει ότι το 2014 η Ελλάδα έβγαινε από το μνημόνιο, προσθέτοντας με νόημα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «διάλεξε άλλους δρόμους».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις επισημαίνει ότι «η αύξηση φόρων, αντί περικοπής δαπανών, βαθαίνει την ύφεση».

«Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση. Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών» τονίζει. «Η επιλογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης» διευκρινίζει πάντως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά το 2014 ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι «το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο… Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%. Βλέπουμε ότι αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία».

Οσον αφορά στην αξιολόγηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να ακολουθήσει το παράδειγμα προηγούμενων εμπειριών για σταδιακή ολοκλήρωση αλλά και «σαλαμοποίηση» της εκταμίευσης των δόσεων.

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι έχει γίνει δουλειά στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, αλλά επιμένει ότι είναι ακόμα ανοικτά ζητήματα. Αποτιμά την διαφορετικότητα των αιτίων αλλά και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι τελικά η μόνη χώρα που έχει μείνει ακόμα σε πρόγραμμα.