Μερίδες:4-6Χρόνος Προετοιμασίας:15’Χρόνος Μαγειρέματος:3 περίπου ώρες

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι για κατσαρόλα (πχ χτένι ή σπάλα)

2 κρεμμύδια χοντροκομμένα

4-5 καρότα κομμένα σε ροδέλες

3 κ.σ. αλεύρι

3 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι

θυμάρι

δενδρολίβανο

δάφνη

400 ml μαύρη μπύρα

1,5 λίτρο περίπου «σπιτικός»ζωμός βοδινού ή λαχανικών Knorr

μαϊντανός

200 γρμ λευκά μανιτάρια (αν είναι μεγάλα τα κόβεις στα 2 ή στα 4)

50 γρμ βούτυρο

stoutbeef (2)

Εκτέλεση

1.Κόβεις το κρέας σε κομματάκια 4 εκ. περίπου

2. Το στεγνώνεις πολύ καλά με χαρτί κουζίνας, το αλατοπιπερώνεις και το αλευρώνεις

3.Βάζεις το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήνεις να κάψει καλά

4.Προσθέτεις το κρέας και το αφήνεις μέχρι να πάρει πολύ καλό χρώμα από όλες τις πλευρές (σημαντική σημείωση: τσιγάρισε το κρέας σε δόσεις. Αν βάλεις πολύ κρέας στην κατσαρόλα η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει και άρα το κρέας δεν θα τσιγαριστεί αλλά θα βράσει. Είναι λίγο χρονοβόρο αλλά αξίζει τον κόπο)

5.Αφαιρείς το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα και το τοποθετείς σε ένα βαθύ πιάτο

6.Χαμηλώνεις τη φωτιά (καλύτερα να περιμένεις να πέσει λίγο η θερμοκρασία του λαδιού) και ρίχνεις στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια

7.Ανακατεύεις για 7-10 λεπτά μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν πολύ (προσοχή μην τα κάψεις). Προσθέτεις τα καρότακαι ανακατεύεις για 2-3 λεπτά

8.Προσθέτεις το κρέας (μαζί με όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο πιάτο)και ανακατεύεις

9.Δυναμώνεις τη φωτιά. Σβήνεις με την μπύρα και “ξύνεις” με μια ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας ώστε να διαλυθούν τα υγρά που έχουν κολλήσει στην κατσαρόλα

10.Αφήνεις να πάρει μια βράση και ρίχνεις το «σπιτικό»ζωμό Knorr

11.Προσθέτεις το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τη δάφνη και τη ζάχαρη.

12.Αφού το κρέας πάρει 2-3 βράσεις, χαμηλώνεις και πάλι τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνεις να βράσει καλά για 2,5-3 ώρες (δοκιμάζεις το κρέας και το ζουμάκι σε όλο το διάστημα και διορθώνεις τη γεύση με αλάτι ή πιπέρι, αν χρειάζεται προσθέτεις λίγο επιπλέον ζωμό ή βραστό νερό)

13. Ενώ το μοσχαράκι βράζει, σε ένα τηγάνι λιώνεις το βούτυρο και προσθέτεις τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνεις και τα αφήνεις μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν λίγο. Τα ρίχνεις μέσα στην κατσαρόλα με το μοσχαράκι και βράζεις για περίπου μισή ώρα

14.Σερβίρεις σε βαθιά πιάτα και γαρνίρεις με μαϊντανό

ΥΓ. Το φαγητό αυτό γίνεται ακόμακαλύτερο αν το μαγειρέψεις μια μέρα πριν και το αφήσεις στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ. Σε αυτή την περίπτωση πριν το ζεστάνεις καλό είναι να αφαιρέσεις με ένα κουτάλι το λίπος που έχει μαζευτεί στην επιφάνειά του.

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Marislurp