Γ. Κυρίτσης: «Κανένας άνθρωπος δεν χάνεται στην Ελλάδα, είναι Δημοκρατία και ασφαλής χώρα» »

Την Τρίτη 05 Απριλίου ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού οργάνου διαχείρισης Προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, μίλησε στον Βήμα Fm για το hot spot της Χίου και την αποσυμφόρηση Πειραιά – Ειδομένης

Την Τρίτη 05 Απριλίου ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού οργάνου διαχείρισης Προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, μίλησε στον Βήμα Fm και στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για το hot spot της Χίου και την αποσυμφόρηση Πειραιά – Ειδομένης. {{{ audio1 }}}

Για τις «εξαφανίσεις», από το hotspot στη Χίο

«Κανένας άνθρωπος δεν χάνεται στην Ελλάδα, είναι Δημοκρατία και ασφαλής χώρα, δεν μπορώ να καταλάβω, τι θα πει, «χάθηκαν», κανένας δεν έχει χαθεί. Υπήρχε ένας αρχικός κατάλογος, την περασμένη εβδομάδα, κάτι λιγότερο από 500 ανθρώπους, που ήταν για μεταφορά την Τουρκία, η οποία είχε εγκριθεί από τις Τουρκικές Αρχές, εκτός από 2-3, από αυτό τον κατάλογο, έγινε χθες η πρώτη επιστροφή…δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση, κάποιο τακτικό δρομολόγιο…από αυτόν τον κατάλογο πρόκειται να μεταφερθούν και οι υπόλοιποι.

Είναι εξαιρετικά πιθανό και έχουμε αυτήν την εικόνα ότι πολύς κόσμος που ήταν σε αυτούς τους καταλόγους, ότι ενδιαφέρεται να ζητήσει άσυλο, με το που δηλώνει κανείς, ότι ενδιαφέρεται να ζητήσει άσυλο, αφαιρείται(από τον κατάλογο). Αυτό, προφανώς, είναι αυτή η παρεξήγηση.

Νομίζω ότι είναι λογικό και κατανοητό, ότι πολύς κόσμος, μπροστά στο ενδεχόμενο άμεσης επιστροφής στην Τουρκία, σκέφτεται, «ας ζητήσω άσυλο»

Και όσοι δεν βρίσκονται στη ΒΙ.ΑΛ, στη Χίο και βρίσκονται σε άλλα σημεία στη Χίο, βρίσκονται υπό επιτήρηση, έχουμε εικόνα, προφανώς, βεβαίως έχουμε εικόνα, τώρα αν ένας ή δύο, μπορεί να θεωρούμε ότι είναι στη ΒΙ.ΑΛ. ή να είναι στο λιμάνι…τέτοιου είδους ζητήματα τα αντιμετωπίζουμε(δεν είναι αρκετές δεκάδες)».

Για τυχόν ποινικές ευθύνες όσων έριξαν το φράχτη του hotspot στη Χίο

«Αυστηρά, αν μπορεί να προσωποποιηθεί, θα μπορούσα να πω, χωρίς να είμαι δικηγόρος, ότι είναι κάτι τέτοιο(ποινικό αδίκημα), αλλά ο χειρισμός του Προσφυγικού ζητήματος, δεν γίνεται με όρους αυτής της αυστηρότητας, διότι καταλαβαίνουμε τις ευαίσθητες καταστάσεις, τους πολιτικούς χειρισμούς, κτλ…

Στους χώρους τους οποίους έχουμε στα νησιά, βρίσκεται, ο κόσμος που έχει περάσει μετά τις 20 Μαρτίου, στην Ελλάδα, είναι κόσμος, ο οποίος υπάγεται στο καθεστώς της συμφωνίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και του οποίου οι αιτήσεις ασύλου, εφόσον υποβληθούν ή εφόσον εκφραστεί βούληση να υποβληθούν, θα αρχίσουν, τις επόμενες ημέρες από την Πέμπτη ξεκινάει πιλοτικά να γίνεται αυτή η διαδικασία και εκεί θα ξεκαθαρίσει ποιος, θα έχει ποιο, καθεστώς».

Για την αποσυμφόρηση του Πειραιά και της Ειδομένης

«Ο Πειραιάς, συνδέεται ευθέως, με την πρόοδο των εργασιών στο Σκαραμαγκά, έχουνε πέσει, πάση δυνάμει, να τελειώνουν, δεν θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί και για τις 3000 θέσεις, για να αρχίσουμε να στέλνουμε κόσμο, υπολογίζουν ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο, θα έχουν επαρκή αριθμό οικίσκων τοποθετημένων, από ότι γνωρίζω μεταφέρονται και κάποια σήμερα από το Βόλο, με καράβι κατευθείαν στο Σκαραμαγκά, έχει γίνει αποχέτευση, υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση, οπότε όταν θα έχουν ένα αριθμό οικίσκων, που θα αξίζει τον κόπο να μεταφέρεις κόσμο εκεί, πριν από το Σαββατοκύριακο, ή μέσα στο Σαββατοκύριακο, να πάνε οι πρώτοι. Η εγκατάσταση στο Σκαραμαγκά, είναι μια φιλόδοξη ιστορία με την έννοια ότι δεν έχει σκηνές, θα είναι ένα προσεγμένο μέρος, το οποίο θα μπορέσει να στεγάσει έως και 3.000 ανθρώπους, ίσως και περισσότερους, στην πραγματικότητα δηλαδή, ο Σκαραμαγκάς, θα είναι σε θέση να αποφορτίσει πλήρως το λιμάνι.

Αντιστοίχως για την Ειδομένη, φτιάχνεται με μέριμνα και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ένας εξίσου προσεγμένος χώρος με όλες τις προδιαγραφές, στα Λαγκαδίκια, έξω από τη Θεσσαλονίκη, επίσης μεγάλης χωρητικότητας».

Για τους τραυματισμούς κατοίκων από τα ΜΑΤ, στη Χίο

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα της ΕΔΕ, έχω την πεποίθηση, την ελπίδα καταρχάς και την πεποίθηση, επειδή έχω έρθει σε επαφή και γνωρίζω και τους ανθρώπους που είναι η σημερινή ηγεσία της Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι τώρα πια, όταν λέμε ΕΔΕ, εννοούμε ΕΔΕ, και ότι αν υπάρχει ζήτημα και αν αυτά τα οποία υπάρχουν σε βίντεο, επιβεβαιώνονται με αυτό τον τρόπο και δεν υπάρχει κάτι άλλο, οπωσδήποτε, θα αποδοθούν ευθύνες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk