Κεμπάπ κοτόπουλου με πληγούρι

Tο πληγούρι είναι πολύ θρεπτικό, περισσότερο νόστιμο από ό,τι φαίνεται και για κάποιον λόγο σε μένα λειτουργεί και ως comfort food. Εδώ το φτιάχνω με την παραδοσιακή κυπριακή συνταγή που μου είχαν μάθει οι Κυπραίες φίλες μου όταν σπουδάζαμε στην Αγγλία. Επειδή το πληγούρι από μόνο του έχει πολύ ουδέτερη γεύση, θα το κάνουμε πιο νόστιμο με έναν παραδοσιακό κύβο Knorr. Δοκίμασέ το απαραιτήτως με γιαούρτι!

Μερίδες: 2, Χρόνος Προετοιμασίας: 15’ και 4 τουλάχιστον ώρες για το μαρινάρισμα, Χρόνος ψησίματος: 15’

Υλικά

α. τα κεμπάπ

2 μπούτια κοτόπουλο φιλεταρισμένα κομμένα σε κύβους (μπορείς να βάλεις και στήθος αλλά δεν θα βγει το ίδιο νόστιμο)

για τη μαρινάδα

200 γρμ γιαούρτι

1 κ.σ. μπούκοβο

1 κ.σ. σουμάκ (θα βρεις και στα περισσότερα σουπερμάρκετ)

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη (θα κρατήσεις και τα υγρά του)

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

αλάτι

πιπέρι

1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

χυμός 1 λεμονιού

½ κ.σ. κύμινο

β. το πλιγούρι

1 κούπα πλιγούρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. φιδές

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ντομάτα χοντροτριμμένη ή 1 κ.γ. πελτές ντομάτας

2 ½ κούπες νερό

1 κύβος Knorr

αλάτι

πιπέρι

γιαούρτι για συνοδευτικό

Εκτέλεση

α. τα κεμπάπ

  1. Σε ένα γυάλινο δοχείο ανακατεύεις όλα τα υλικά της μαρινάδας
  2. Προσθέτεις το κομμένο κοτόπουλο και ανακατεύεις με τα χέρια για να καλυφθεί όλο με τη μαρινάδα
  3. Σκεπάζεις με πλαστική μεμβράνη και αφήνεις να μαριναριστεί για τουλάχιστον 4 ώρες (καλύτερο είναι βέβαια να το αφήσεις όλο το βράδυ ή ακόμα καλύτερα να το αφήσεις στο ψυγείο πριν φύγεις για τη δουλειά και όταν γυρίσεις να έχει μαριναριστεί, σούπερ ε;)
  4. Βγάζεις το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, το αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, περνάς τα κομμάτια του κοτόπουλου σε 4 ξυλάκια για σουβλάκι (τα οποία έχεις αφήσει να μουλιάσουν σε νερό για καμιά ώρα) και ψήνεις στο γκριλ για 15’ μέχρι να πάρουν χρώμα

β. το πλιγούρι

  1. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ρίχνεις το λάδι και το κρεμμύδι
  2. Ανακατεύεις μέχρι να μαλακώσει, ρίχνεις τον φιδέ και ανακατεύεις μέχρι να πάρει χρώμα
  3. Προσθέτεις το πλιγούρι και ανακατεύεις μέχρι να “γυαλίσει” (1-2 λεπτά δηλαδή)
  4. Ρίχνεις το νερό, τον κύβο λαχανικών Knorr, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζεις μέχρι να πιει το νερό του και το πλιγούρι να έχει γίνει μαλακό (ενδέχεται να χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμα)
  5. Βγάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζεις με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνεις για 10-15 λεπτά
  6. Σερβίρεις το πλιγούρι με τα κεμπάπ και το γιαούρτι

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Marislurp

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk