Λέξεις και πράξεις

Ο ΣΟΦΟΣ λαός διαθέτει την εύστοχη δυναμική στο να στηλιτεύει με μια φράση τα κακώς κείμενα.

Λέξεις και πράξεις | tovima.gr
Ο ΣΟΦΟΣ λαός διαθέτει την εύστοχη δυναμική στο να στηλιτεύει με μια φράση τα κακώς κείμενα. Αφετηρία του κειμένου η γνωστότατη αναφορά στο κεφάλι του ψαριού και στα όσα εκπορεύονται από την οσμή του. Και πιο συγκεκριμένα οι λέξεις και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούν συχνά στις διαμάχες με τους αντιπάλους κάποιοι (όχι βέβαια όλοι) «ηγήτορες», οικονομικοί του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η τεράστια φαρέτρα της ελληνικής γλώσσας διαθέτει άφθονες λέξεις αλλά και επίθετα για την αξιολόγηση της εκφοράς δήθεν μαχητικού λόγου. Επιεικώς μπορούμε να διαλέξουμε την οδυνηρή αμετροέπεια, την εμπρηστική λαϊκίστικη συνθηματολογία, τη διολίσθηση στην ευτελή φρασεολογία.
nnn
ΟΛΑ αυτά και άλλα θα συμβούν όταν οι λέξεις «παραχωρήσουν γήπεδο» στις πράξεις. Τότε το κακό έχει γίνει. Η παρότρυνση στη βία, η καταστροφική οπαδοποίηση, η αφαίρεση ενός «θ» από τη λέξη «αθλητοπρέπεια» / αλητοπρέπεια. Φυσικά στο διάτρητο σκηνικό διεισδύουν άτομα που κάθε άλλο παρά κίνητρα πραγματικής συμπάθειας προς τη δείνα ή τάδε ομάδα έχουν. Απλά φορούν τη μάσκα του δήθεν φιλάθλου, ή, πιο σωστά, του φιλαθλητικού ατόμου. Το μπάχαλο που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τα ποδοσφαιρικά πράγματα στον τόπο μας μορφοποιείται σε ποικιλόμορφη παθογένεια. Ενα από τα βασικά στοιχεία της η προσφυγή από κάποιους μεγαλόσχημους ή συνεργάτες τους σε εμπρηστική, και συνεπώς απαράδεκτη, κοινωνικά διατύπωση.
nnn
ΦΥΣΙΚΑ αυτό δεν είναι το μοναδικό σύνδρομο φθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου (μακάρι να ήταν το μόνο). Αλλά η προσέγγιση στην τακτική αυτή έχει τη σημασία της αν σκεφθούμε ότι οι λέξεις άλλοτε οδηγούν και άλλοτε εκφράζουν πράξεις αντικοινωνικής υφής. Είναι, πράγματι, λυπηρό ένα άθλημα τόσο ωραίο στην αγωνιστική μορφή του και τόσο δημοφιλές ως λαϊκή απήχηση να είναι πεδίο φρασεολογίας τόσο εξοργιστικής και επικίνδυνης. Και όπως λέει, πάλι, ο σοφός λαός, «η γλώσσα κόκαλα δεν έχει αλλά κόκαλα τσακίζει». Και το ποδόσφαιρο είναι οργανισμός με οστά, μυαλό, αίμα και καθετί άλλο που δίνει ζωή, στημένη, δυστυχώς, στα έντεκα βήματα.
nnn
Δυστυχώς, στον αθλητικό χώρο η αντιπαλότητα οδηγεί, συχνά, σε ακραίες και επικίνδυνες καταστάσεις. Γι’ αυτό είτε αφορούν λόγια είτε πράξεις η στοιχειώδης κοινωνική λογική λέει «όχι».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk