YΛΙΚΑ

α. η πανσέτα

1 κιλό πανσέτα χωρίς κόκαλο με δέρμα

φρέσκο θυμάρι

1 σκόρδο ολόκληρο κομμένο στη μέση

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

200 ml λευκό κρασί

400 ml “σπιτικό” ζωμό Knorr

β. ο πουρές μήλου

3 μήλα

2 αχλάδια

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

50 γρμ βούτυρο

ελαιόλαδο

200 ml “σπιτικού” ζωμού Knorr

100 ml κρέμα γάλακτος

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

α. η πανσέτα

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220ο
  2. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράσσεις μπακλαβαδωτά τη πανσέτα
  3. Αλατίζεις πολύ καλά, ρίχνεις πιπέρι και ελάχιστο ελαιόλαδο
  4. Στρώνεις ένα ταψί με φρέσκο θυμάρι, βάζεις από πάνω το κομμένο σκόρδο και ρίχνεις 100 ml κρασί και 300 ml “σπιτικού” ζωμού knorr
  5. Βάζεις τη πανσέτα πάνω από το θυμάρι και το σκόρδο και ψήνεις για 20’
  6. Χαμηλώνεις το φούρνο στους 180ο και συνεχίζεις το ψήσιμο για περίπου μια ώρα, μέχρι να ψηθεί η πανσέτα
  7. Βγάζεις την πανσέτα από το ταψί, την βάζεις σε έναν δίσκο ή ταψάκι και βάζεις στο πάνω μέρος της ένα άλλο ταψάκι ή δίσκο
  8. Βάζεις πάνω στον δίσκο ότι πιο βαρύ έχεις (κονσέρβες, κάποιο γεμάτο μπολ κ.λπ.) και την βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες (θέλουμε η πανσέτα να «πιεστεί» από το βάρος και να «πατικωθεί» – εντάξει το«πατικωθεί» δεν είναι και η καλύτερη λέξη, αλλά δεν μπορούσα να βρω άλλη)
  9. Στο μεταξύ μαζεύεις σε ένα κατσαρολάκι το ζουμάκι από το ταψί (στίβεις το σκόρδο και τα θυμάρια να βγάλουν ότι υγρό έχουν μαζέψει) και το βάζεις και αυτό στο ψυγείο να παγώσει (επειδή θαέχουν κολλήσει υγρά στο ταψί, όπως το βγάλεις από τον φούρνο και είναι ακόμα καυτό, ρίχνεις τον υπόλοιπο ζωμό και το κρασί και με μια ξύλινη ξύνεις για να διαλυθούν τα λίπη)
  10. Πριν σερβίρεις, βγάζεις την πανσέτα από το ψυγείο και την κόβεις σε 4 ισομεγέθη κομμάτια
  11. Ζεσταίνεις την πανσέτα σε δυνατό φούρνο για 10-15 λεπτά
  12. Για να φτιάξεις την σαλτσούλα, βγάζεις το κατσαρολάκι από το ψυγείο και αφαιρείς το λίπος που έχει παγώσει στην επιφάνεια
  13. Βάζεις την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βράζεις μέχρι να δέσει η σαλτσούλα
  14. Δοκιμάζεις και διορθώνεις τη γεύση με πιπέρι ή θυμάρι (για να πήξει πιο πολύ και πιο γρήγορα η σαλτσούλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια κ.γ. κορν φλάουρ διαλυμένη σε νερό – προσωπικά το απογεύγω και αν δεν έχω χρόνο να περιμένω να πήξει, προτιμώ να είναι η σάλτσα λίγο πιο υδαρής)
  15. Σερβίρεις την πανσέτα με τον πουρέ μήλου και την σαλτσούλα

β. ο πουρές μήλου

  1. Καθαρίζεις και κόβεις σε φέτες τα κρεμμύδια, τα μήλα και τα αχλάδια
  2. Σε ένα τηγάνι βάζεις το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σωτάρεις για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν
  3. Προσθέτεις τα μήλα και τα αχλάδια και σωτάρεις για άλλα 10 λεπτά
  4. Προσθέτεις το ζωμό και αφήνεις το μίγμα να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να μείνουν πολύ λίγα υγρά (αν είναι πολύ σκληρά συμπληρώνεις με ζωμό μέχρι να μαλακώσουν)
  5. Με ένα μπλέντερ χειρός (ή στο κανονικό μπλέντερ) λιώνεις τον πουρέ μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως και επιστρέφεις στο τηγάνι
  6. Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος, αφήνεις να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά, δοκιμάζεις, αλατοπιπερώνεις και σερβίρεις με την πανσέτα

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Marislurp