Στη νεκρόπολη του Φαλήρου είναι στραμμένα, για ακόμη μία φορά, τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας, μετά τον εντοπισμό ομαδικού τάφου με τουλάχιστον 12 σκελετούς ανθρώπων που πέθαναν με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα.

Σε αφιέρωμά του στην ανασκαφή που πραγματοποιείται στη νεκρόπολη, στο πλαίσιο της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το περιοδικό Forbes σημειώνει: «Οι αρχαιολόγοι μελετώντας τους αλυσοδεμένους σκελετούς της αρχαίας Ελλάδας προσπαθούν να κατανοήσουν την άνοδο της Αθήνας».

Η ανασκαφή στο χώρο ξεκίνησε σχεδόν πριν από έναν αιώνα από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά από το 2012 ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας έρευνα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Στέλλα Χρυσουλάκη.

Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί πάνω από 1.500 ταφές. Το ανώτατο χρονολογικό όριο χρήσης του νεκροταφείου τοποθετείται την τελευταία δεκαετία του 8ου αι. π.Χ. και το τελευταίο στάδιο χρήσης τοποθετείται στις αρχές του 5ου αι. π.Χ.

Οι έρευνες έχουν φέρει στο φως συναρπαστικά ευρήματα, όπως οι ταφές δύο ζευγαριών, που έπειτα από 27 αιώνες βρέθηκαν πιασμένα χέρι-χέρι.