Λίμνες και ποτάμια είχε κάποτε ο Πλούτωνας!

Αλλη μια αναπάντεχη και άκρως εντυπωσιακή αποκάλυψη έκανε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλαν Στερν, επικεφαλής της αποστολής New Horizons που εξερεύνησε το σύστημα του Πλούτωνα. Οπως φαίνεται στο παρελθόν πάνω στον πλανήτη νάνο του ηλιακού μας συστήματος υπήρχαν λίμνες και ποτάμια το περιεχόμενο των οποίων ήταν υγρό άζωτο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA κάποια στιγμή τα ποτάμια και οι λίμνες πάγωσαν και τα ίχνη τους εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω στην επιφάνεια του Πλούτωνα.

Αλλη μια αναπάντεχη και άκρως εντυπωσιακή αποκάλυψη έκανε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλαν Στερν, επικεφαλής της αποστολής New Horizons που εξερεύνησε το σύστημα του Πλούτωνα. Οπως φαίνεται στο παρελθόν πάνω στον πλανήτη νάνο του ηλιακού μας συστήματος υπήρχαν λίμνες και ποτάμια το περιεχόμενο των οποίων ήταν υγρό άζωτο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA κάποια στιγμή τα ποτάμια και οι λίμνες πάγωσαν και τα ίχνη τους εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω στην επιφάνεια του Πλούτωνα. Η ανακάλυψη προσθέτει νέα σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια κατανόησης των γεωατμοσφαιρικών συνθηκών του Πλούτωνα τόσο στο παρόν όσο και στο κοντινό αλλά και πιο μακρινό παρελθόν.
Το σκάφος της αποστολής βρίσκεται τώρα σε απόσταση 300 εκ. χλμ από τον Πλούτωνα συνεχίζοντας το ταξίδι του στην ζώνη Κάιπερ έχοντας θέσει πορεία σε ένα μεγάλο διαστημικό βράχο τον οποίο θα πλησιάσει και θα μελετήσει to 2019. Ομως για έξι ακόμη μήνες θα συνεχίσει να στέλνει συνεχώς δεδομένα που συνέλεξε από το πέρασμα του από τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του ρίχνοντας συνεχώς νέο φως σε ένα πραγματικά συγκλονιστικό κόσμο που έχει πραγματικά αφήσει άφωνους τους επιστήμονες.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk