Έως το τέλος του Μαρτίου αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet τα πρόστιμα των 150 ευρώ που θα επιβληθούν σε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν περάσει τα αυτοκίνητα ή τα τα δίκυκλά τους από τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ), σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών.

Παράλληλα, έρχεται μείωση και εξορθολογισμός στα πρόστιμα για παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), καθώς και απεμπλοκή στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης, καθώς προωθείται τροπολογία που θα επαναφέρει το επίδομα που ελάμβαναν οι εξεταστές, οι οποίοι πλέον έχουν κηρύξει αποχή από τις εξετάσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών, το υπουργείο αναμένει τις επόμενες ημέρες μία τελευταία διασταύρωση στοιχείων από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να αναρτήσει τα πρώτα πρόστιμα στο taxisnet.
Η επιβολή των προστίμων για την παράβαση της μη προσέλευσης στον τεχνικό έλεγο γίνεται βάσει υπουργικής απόφασης του Ιανουαρίου που ορίζει ότι θα γίνει επεξεργασία των βάσεων δεδομένων των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών για αυτοκίνητα και δίκυκλα σε σχέση με το εάν είναι δηλωμένα ως κλεμμένα, έχουν τεθεί σε ακινησία κι εάν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.
Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, ο ιδιοκτήτες οχημάτων, στους οποίους θα επιβληθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ, θα έχουν την δυνατότητα προβολής αντιρρήσεων στην αρμόδια υπηρεσία, καταθέτοντας τυχόν κατάλληλα δικαιολογητικά ή αποδεικτικά στοιχεία. Η αρμόδια υπηρεσία θα εξετάζει την βασιμότητά τους και θα αποφαίνεται εντός 10 εργασίμων ημερών.
Τροπολογία για τις εξετάσεις για διπλώματα
Παράλληλα, σε απεμπλοκή οδηγείται το θέμα που έχει προκύψει με τις εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης, οι οποίες δεν πραγματοποιούνται εδώ και λίγο καιρό, έπειτα από την την κατάργηση του ειδικού επιδόματος των εξεταστών, που ανέρχεται σε 172 ευρώ ανά μήνα, με υποχρέωση παράστασης σε τουλάχιστον έξι εξετάσεις ανά μήνα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα κατατεθεί τροπολογία στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, που θα επαναφέρει την συγκεκριμένη αμοιβή, η οποία καταργήθηκε στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου.
Επίσης, το υπουργείο δρομολογεί και ορισμένα ακόμη μέτρα για τα διπλώματα, όπως την ηλεκτρονική ακαδημία οδήγησης, την ενιαία μηχανοργάνωση των σχολών οδηγών, αλλά και μέτρα διαφάνειας στο σύστημα των εξετάσεων μέσα από την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας,
Στο μεταξύ, τον Απρίλιο αναμένεται να ολοκληρώσει την εργασία της η επιτροπή για την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγείται την απλούστευση του πλαισίου του ΚΟΚ με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής δράσης.
Έτσι, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση των προστίμων ή εξορθολογισμός για χαμηλής όχλησης παραβάσεις, όμως θα διατηρηθεί η υφιστάμενη αυστηρότητα των ποινών για παραβάσεις που προκαλούν υψηλό κίνδυνο στην οδική ασφάλεια, όπως για παράδειγμα η οδηγήση υπό την επίδραση αλκόολ.