Τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, την επέκταση της κάλυψης σε όλη τη χώρα και το άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού περιλαμβάνει το σχέδιο του startup Douleutaras.gr, το οποίο μέσα σε έναν χρόνο λειτουργίας αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς, παρέχοντας στους καταναλωτές μία διαδικτυακή υπηρεσία μέσα από την οποία μπορούν να βρουν επαγγελματικές υπηρεσίες σε ελκυστικές τιμές.
Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της ιστοσελίδας κ. Ανδρέα Γραμμάτη, ήδη το Douleutaras.gr φιλοξενεί 1.000 επαγγελματίες 111 διαφορετικών ειδικοτήτων, όπως ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, τεχνίτες κατασκευών, δικηγόρους, λογιστές, φωτογράφους, ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν στην πλατφόρμα και υπηρεσίες αυτοκίνησης (service, φανοποιεία), ομορφιάς και ευεξίας (αισθητικοί, κομμωτές, διατροφολόγοι, personal trainers) καθώς και καθηγητές μαθημάτων.
«Στόχος μας είναι σταδιακά να εντάξουμε όλο το φάσμα των επαγγελματικών υπηρεσιών και να φτάσουμε τους 10.000 επαγγελματίες πανελλαδικά» σημειώνει στο «Βήμα», ενώ επισημαίνει ότι η ιστοσελίδα έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 10.000 ιδιώτες, οι οποίοι αναρτούν εργασίες συνολικής αξίας πάνω από 500.000 ευρώ ανά μήνα.
«Κλειδί» ο αξιόπιστος επαγγελματίας

Το Douleutaras.gr ιδρύθηκε στα τέλη του 2014 και στη συνέχεια άλλαξε ομάδα, διατηρώντας κάποια από τα αρχικά μέλη του και υιοθετώντας ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο.
«Μέσα στο 2016 θα εντάξουμε στο σύστημα όλες τις επαγγελματικές υπηρεσίες και θα ανοίξουμε την πλατφόρμα και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Επίσης, εντός του έτους θέλουμε να επεκταθούμε και στο εξωτερικό» σημειώνει ο συνιδρυτής της καινοτομικής πλατφόρμας και επισημαίνει ότι στόχος είναι η είσοδος στην πολωνική αγορά. «Για να πετύχεις μεγάλα πράγματα πρέπει να βάλεις μεγάλους στόχους» παρατηρεί και επισημαίνει ότι προτεραιότητα έχουν «αγορές όπου η δυσκολία εύρεσης ενός αξιόπιστου επαγγελματία είναι μεγαλύτερη».
Οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες μέσω της ιστοσελίδας «φιλτράρονται» από την εταιρεία με προσωπική συνέντευξη, σημειώνει ο κ. Γραμμάτης. Η ηλικιακή βάση των επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες μέσω του Douleutaras.gr κυμαίνεται από τα 30 έως τα 65 έτη. «Χρειάστηκε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες των επαγγελματιών μας» σημειώνει ο κ. Γραμμάτης και επισημαίνει ότι, καθώς πολλοί δεν είναι εξοικειωμένοι με το ψηφιακό περιβάλλον, όταν, για παράδειγμα, τους έρχεται ένα αίτημα ανάληψης έργου από καταναλωτή, η υπηρεσία τηλεφωνεί στον επαγγελματία για να τον ενημερώσει.
Οπως εξηγεί, μέσω της υπηρεσίας ένας πελάτης μπορεί να βρει τον κατάλληλο επαγγελματία για την εργασία του με τον πιο γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο, ενώ η πλατφόρμα ευνοεί τη λειτουργία του ανταγωνισμού, προβάλλοντας τους πλέον ποιοτικούς επαγγελματίες.


Αξιολόγηση

Ο καταναλωτής επιλέγει τον επαγγελματία που προτιμά αφού διαβάσει τις αξιολογήσεις που έχει λάβει από προηγούμενους πελάτες που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Γραμμάτη, επιδρά θετικά στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες. Μάλιστα, για να διαφυλαχθούν οι πελάτες από αναξιόπιστους επαγγελματίες, η υπηρεσία διαγράφει όσους επαγγελματίες λαμβάνουν σειρά αρνητικών αξιολογήσεων.
Συχνά όμως μπορεί να συμβεί το αντίθετο και το πρόβλημα να δημιουργείται από τον καταναλωτή. Οπως διηγείται ο συνιδρυτής της εταιρείας, υπήρξε περιστατικό που αφορούσε επαγγελματία ο οποίος παρείχε την εργασία του, όμως ο πελάτης δεν τον πλήρωσε. «Τον πήρε τηλέφωνο η δικηγόρος της εταιρείας μας και το θέμα έληξε θετικά για τον συνεργαζόμενο επαγγελματία» σημειώνει και επισημαίνει ότι «πάνω από όλα μας ενδιαφέρει η ποιότητα της υπηρεσίας, ενώ θέλουμε να είμαστε το ίδιο συνεπείς και με τους πελάτες αλλά και με τους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργαζόμαστε».
Το Douleutaras.gr αντλεί τα έσοδά του μέσω της σύστασης πελατών στους συνεργαζόμενους επαγγελματίες, τους οποίους χρεώνει με ένα μικρό τέλος σύστασης (2-5 ευρώ) για κάθε εργασία για την οποία επιθυμούν να καταθέσουν την προσφορά τους. Στις περισσότερες τεχνικές εργασίες, για παράδειγμα, η χρέωση είναι περίπου 2-3 ευρώ ανά σύσταση.


Αύξηση τζίρου 100%

Το 2015 ο τζίρος της εταιρείας αυξανόταν με ρυθμό 100% από μήνα σε μήνα, σημειώνει ο κ. Γραμμάτης. Πρόσφατα το Douleutaras.gr προσέλκυσε επενδυτικά κεφάλαια ύψους 350.000 ευρώ από το PJ Tech Catalyst της Τράπεζας Πειραιώς και ιδιώτες επενδυτές, όπως ο κ. Απόστολος Αποστολάκης και ο κ. Ιάσων Μανολόπουλος. Μάλιστα, η επένδυση έγινε μέσα στην κορύφωση των capital controls, την ώρα που οι τράπεζες ήταν κλειστές.
«Θέλουμε να κάνουμε το Douleutaras.gr το σπίτι του επαγγελματία» σημειώνει ο κ. Γραμμάτης, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία σχεδιάζει να παρέχει στους επαγγελματίες ψηφιακά συστήματα κρατήσεων και οργάνωσης της εργασίας τους (CRM), καθώς και πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά και τερματικό εξοπλισμό πληρωμών (POS) σε συνεργασία με τη First Data. Επίσης, τους επόμενους μήνες θα λανσάρει ψηφιακή εφαρμογή για λειτουργικά συστήματα iOS και Android τόσο για καταναλωτές όσο και για επαγγελματίες.

HeliosPlus