Από τις 15 έως τις 20 Μαρτίου η Αθήνα θα γεμίσει με παραμύθια στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Αφήγησης με τίτλο «Αθήνα…μια πόλη παραμύθια», που οργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).
Αφορμή για την υλοποίηση του φεστιβάλ είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (World Storytelling Day-20 Μαρτίου), η οποία γιορτάζεται από το 1990 σε πέντε ηπείρους και 40 χώρες με εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο και κινείται γύρω από ένα κοινό θέμα. Το φετινό θέμα είναι οι «Δυνατές Γυναίκες».
Με ποικίλα δρώμενα σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους, το φεστιβάλ θα μυήσει μικρούς και μεγάλους στη μαγεία της αφήγησης ιστοριών. Το αθηναϊκό κοινό είναι καλεσμένο να βιώσει μια μοναδική εμπειρία και να έρθει σε επαφή με προφορικό υλικό της συλλογικής μνήμης, το οποίο συναντιέται με την ατομική εμπειρία και το προσωπικό βίωμα, λόγια ανθρώπων, που ταξίδεψαν στο πέρασμα των καιρών για να ενώσουν το χθες με το σήμερα.
Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις δημιουργών που εμπνέονται από τα λαϊκά παραμύθια, του μύθου και τις ιστορίες γενικότερα και εκφράζονται μέσα από ποικίλα υλικά.
Την έναρξη του Φεστιβάλ, τηνΤρίτη 15 Μαρτίου,σηματοδοτεί η ομαδικήκαλλιτεχνική έκθεση«Ανθρώπων ιστορίες…Τέχνης Μυθολογήματα 3»στοΠολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, κεραμικές κατασκευές, παραμυθιακό ρούχο και άλλες εικαστικές δημιουργίες, την οποία το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί μέχρι τη λήξη της διοργάνωσης.
Από τηνΤετάρτη 16 Μαρτίουέως και τηνΚυριακή 20 Μαρτίουθα πραγματοποιηθούν σταΠολιτιστικά Κέντρα, τα Μουσεία & την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, αλλά και σε άλλουςεπιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους,αφηγήσειςαπό το Δημήτρη Προύσαλη, ομάδες αφήγησης, μέλη του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών και ελεύθερους αφηγητές, που θα αναδείξουν και θα μοιραστούν ιστορίες από τις άκρες του κόσμου και τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής με τους απανταχού φίλους του είδους σε μια γιορτή της αφήγησης μύθων και λαϊκών παραμυθιών.
Επίσης, τοΣάββατο 19 ΜαρτίουστοΠνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίωνθα πραγματοποιηθείημερίδαμε θέμα «Στον Κόσμο των αφηγήσεων, των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών»,κατά τη διάρκεια της οποίας θα βραβευτεί σετιμητική εκδήλωση ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ στην ημερίδα θα δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να το βρείτε εδώ .
Το φεστιβάλ διοργανώνει ο ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου την ράχη», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την «Πήλιον Όρος», με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού». Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).