Αλεξίεβιτς

Η δημοσιογραφία δεν είναι μόνο το πεδίο των ειδήσεων. Είναι και το μεγάλο πεδίο των αφηγήσεων.

Αλεξίεβιτς | tovima.gr
Η δημοσιογραφία δεν είναι μόνο το πεδίο των ειδήσεων. Είναι και το μεγάλο πεδίο των αφηγήσεων. Μας το έδειξε η εφετινή νικήτρια του Νομπέλ Λογοτεχνίας, η λευκορωσίδα δημοσιογράφος Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, μιλώντας, στα ρωσικά, κατά την τελετή απονομής του βραβείου στις 7 Δεκεμβρίου στη Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη. Η ομιλία της, από τις ωραιότερες που έχουν εκφωνηθεί στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας, είναι μια συνηγορία της δημοσιογραφίας, δηλαδή μια συνηγορία της καθημερινής ζωής, και ταυτόχρονα ένα υψηλού επιπέδου κείμενο, με ντοστογεφσκική ποιότητα. (Για τις ομιλίες των συγγραφέων που διακρίθηκαν με Νομπέλ είναι πολύ χρήσιμη η συλλογή «Ενας αιώνας Νομπέλ» των εκδόσεων Καστανιώτη.)
«(Ενδιαφέρομαι) για τα πράγματα που συνήθως αγνοούνται ή περιφρονούνται από τη μεγάλη εικόνα της ιστορίας, εργάζομαι με τα κενά της ιστορίας» είπε η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς. «Συλλέγω τη ζωή του καιρού μου, ενδιαφέρομαι για την ιστορία των ανθρώπινων ψυχών» πρόσθεσε. Και εδώ η λέξη «ψυχή» έχει όλο το βάρος τής κατά Ντοστογέφκσι ρωσικής ψυχής. Ο μεγάλος ρώσος συγγραφέας βρίσκεται πίσω από τον στοχαστικό τρόπο με τον οποίο η Αλεξίεβιτς βλέπει τον κόσμο και οι αναφορές της στους «Διαμονισμένους» είναι δηλωτικές. «Τι είναι η λογοτεχνία σήμερα; Ποιος μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση;» αναρωτήθηκε η Αλεξίεβιτς σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας της. «Το περιεχόμενο διαρρηγνύει τη μορφή. Τη σπάζει, την αλλάζει. Δεν υπάρχουν όρια μεταξύ του γεγονότος και της κατασκευής, το ένα διατρέχει το άλλο. Οι μάρτυρες δεν είναι αμερόληπτοι. Λέγοντας μια ιστορία είναι ταυτόχρονα και δημιουργοί, σμιλεύουν τον χρόνο, όπως ακριβώς ένας γλύπτης σμιλεύει το μάρμαρο. Είναι πρωταγωνιστές και δημιουργοί» είπε.
Η ομιλία της ήταν επίσης διανθισμένη με κομμάτια από το ημερολόγιό της, με καταγραφές από τα ρεπορτάζ της στο Αφγανιστάν, με εγγραφές από τη δεκαετία του 1990. Αυτή η δεκαετία ήταν πολύ σημαντική, είπε η Αλεξίεβιτς. Ηταν η δεκαετία της ελπίδας, την οποία τελικά διαδέχθηκε μια εποχή φόβου. «Η εποχή που ζούμε είναι από δεύτερο χέρι» είπε.
Προς το παρόν διαβάζουμε το μεγάλο ρεπορτάζ «Τσερνόμπιλ» που εξέδωσε ο Πατάκης. Και περιμένουμε από τον εκδότη της να εκδώσει την ομιλία της στη Στοκχόλμη και στα ελληνικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk