Βάιντμαν: Δεν επείγει η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Το μήνυμα ότι η πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος από την Αθήνα θα συνέβαλε τα μέγιστα στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα στέλνει ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν. Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι με βάση της χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια «μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα ιδαίτερα επείγοντος ενδιαφέροντος».

Το μήνυμα ότι η πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος από την Αθήνα θα συνέβαλε τα μέγιστα στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα στέλνει ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν. Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι με βάση τις χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια «μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα ιδαίτερα επείγοντος ενδιαφέροντος».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο Γενς Βάιντμαν επισημαίνει: «Το 2014 οι πληρωμές τόκων ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερες στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Ιταλία. Λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια, μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα ιδιαίτερα επείγοντος ενδιαφέροντος».

Επιπλέον, ο Βάιντμαν καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην αυξήσει τα ελλείμματα λόγω του προσφυγικού.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες αναφορικά με την πιθανότητα συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)».

Σχετικά με τα capital controls επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση τα εφάρμοσε και εκείνη είναι που θα αποφασίσει πότε θα τα πάρει πίσω.

Τέλος, σημείωνει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και ότι κάτι τέτοιο θα αμοιβαιοποιούσε τους κινδύνους που απορρέουν από τις εθνικές πολιτικές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk