ΥΠΕΚΑ: Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ

Για σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη για τον ΑΔΜΗΕ. Το ΥΠΕΚΑ παρουσιάζει τα βασικά σημεία και συστήνει ψυχραιμία σε όσους «φοβούνται» ή «ελπίζουν» -όπως λέει- κατάρρευση του συστήματος.

Για σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς κάνει λόγο το υπουργείο Ενέργειας, σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη για τον ΑΔΜΗΕ.

Η συμφωνία, εξηγεί το ΥΠΕΚΑ, προβλέπει ότι το Δημόσιο δεσμεύεται για την απόκτηση και διατήρηση ποσοστού 51% των μετοχών του νέου ΑΔΜΗΕ.

Ποσοστό 20% των μετοχών θα πωληθεί σε διεθνή Διαχειριστή Δικτύων (TSO) και το υπόλοιπο 29% θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο επενδυτικό κοινό.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η συμφωνία αναφέρει ότι η απόκτηση του προβλεπόμενου ποσοστού από επενδυτή θα πρέπει γίνει το συντομότερο δυνατόν και η διάθεση του υπόλοιπου μέρους των μετοχών, μέσω του χρηματιστηρίου, σε επόμενη φάση.

Το Δημόσιο θα διατηρεί την πλειοψηφία στο ΔιΣ του ΑΔΜΗΕ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλεχθεί με κοινή συναινέσει.

Το Δημόσιο θα αναλάβει να καταβάλει το αντίτιμο για το Δίκτυο Υψηλής Τάσης, που σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ, με τα έσοδα από την πώληση μετοχικού μεριδίου στον «στρατηγικό» επενδυτή, από τη διάθεση των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και με ένα ποσοστό έως 10% από τα αποτελέσματα EBITDA του ΑΔΜΗΕ σε ετήσια βάση και μέχρι την πλήρη εξόφληση του οριζόμενου τιμήματος.

«Η τελική συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ είναι αποτέλεσμα επίπονης και εμπεριστατωμένης διαπραγμάτευσης, η οποία υπηρετεί την σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης για τη διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου στο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε αντίθεση με την προηγούμενη επιλογή- η οποία είχε νομοθετηθεί- για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με απώλεια ποσοστού της τάξης του 66% των μετοχών του» αναφέρει.

Η δομή της μετοχικής σύνθεσης του νέου ΑΔΜΗΕ αντιστοιχεί με την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση της ίδιας της ΔΕΗ, όπου το Δημόσιο διατηρεί επίσης το 51% των μετοχών.

Η συμφωνία συμβάλει πλήρως στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά και στην ασφάλεια του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το υπουργείο συμπληρώνει ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υποστηριχθεί η ΔΕΗ, προκειμένου με ομαλότητα και χωρίς κραδασμούς να ανταπεξέλθει της διαδικασίας διαχωρισμού του Δικτύου Μεταφοράς και καταλήγει:

«Συστήνεται ψυχραιμία σε όλους εκείνους που ‘ελπίζουν’ ή ‘φοβούνται’ μέχρι και ότι θα καταρρεύσει το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, λόγω της συμφωνίας. Τόσο οι ‘φόβοι’ τους, όσο και οι ‘ελπίδες’ τους, θα διαψευστούν. Το Δίκτυο θα συνεχίσει να υπάρχει με δημόσιο έλεγχο και το ελληνικό Κράτος θα μπορεί να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk