Η FED αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου-Ιστορική απόφαση

Σε μια ιστορική απόφαση, την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου μετά από εννέα χρόνια (από το 2006), προχώρησε η FED.

Σε μια ιστορική απόφαση, την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου μετά από εννέα χρόνια (από το 2006), προχώρησε η FED.
Οπως μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης η Federal Reserve αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, προβαίνοντας στην πρώτη αλλαγή επιτοκίων από το 2009 που τα επιτόκια ποαρέμεναν σταθερά.
Η απόφαση της νομισματικής επιτροπής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ήταν ομόφωνη (10-0). Πλέον, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο εύρος 0,25% – 0,50%.
Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2006 και την πρώτη αλλαγή επιτοκίων από το 2009, καθώς μέχρι πρότινος, τα επιτόκια βρίσκονταν σταθερά στο εύρος 0% – 0,25%.
Η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά, σύμφωνα με την Fed, τις «εύρωστες» καταναλωτικές δαπάνες και το θετικό επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα.
«Δεδομένων των εγχώριων και διεθνών εξελίξεων, οι κίνδυνοι για την οικονομία και την αγορά εργασίας κρίνονται ισορροπημένοι» αναφέρεται ενδεικτικά.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Fed θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία του πληθωρισμού, προκειμένου ανά πάσα στιγμή, εάν κριθεί αναγκαίο, να παρέμβει και να τροποποιήσει την πολιτική της.
Δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν με «σταδιακό ρυθμό», με τελικό μακροπρόθεσμο στόχο το 3,5%.
Βάσει του προγραμματισμού της, τα επιτόκια θα αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση, και έως τα τέλη του 2016 αναμένεται να έχουν αγγίξει το 1,4%.

Ηρεμη η αντίδραση των αγορών στην απόφαση της FED

Με ηρεμία αντέδρασαν οι αγορές στη χθεσινή απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, εκκινώντας μια διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής της και δίνοντας τέλος στη σχετική σεναριολογία, που κρατούσε μήνες.

Με άνοδο έκλεισε χθες το βράδυ το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κερδίζει 1,28% και να διαμορφώνεται στις 17.749,09 μονάδες και τον δείκτη Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας να κλείνει με άνοδο 1,52% στις 5.071,13 μονάδες. Με άνοδο 1,45% έκλεισε στις 2.073,07 μονάδες και ο δείκτης Standard & Poor’s 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης από πολλούς επενδυτές.

Με άνοδο άνοιξε εξάλλου και το Χρηματιστήριο του Τόκιο, με τους δείκτες Nikkei και Topix να καταγράφουν σήμερα το πρωί κέρδη που ξεπερνούσαν το 2,2%.

Με άνοδο άνοιξε επίσης και το Χρηματιστήριο της Σαγκάης με τον σύνθετο δείκτη του να κερδίζει 0,50% και να διαμορφώνεται στις 3.533,63 μονάδες.

«Οι αγορές ήταν έτοιμες για άνοδο ήδη από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση της Fed, καθώς δεν αιφνιδιάστηκαν», δήλωσε ο Μάικλ Τζέιμς της Wedbush Securities.

Η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν είχε εξάλλου δηλώσει χθες ότι δεν θα πρέπει «να υπερεκτιμηθεί» η σημασία της πρώτης αυτής ανόδου των βασικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
«Πρόκειται μόνον για 0,25%», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η νομισματική πολιτική ακόμη «διαμορφώνεται» και θα εξελιχθεί «σταδιακά».

«Πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που θα συνειδητοποιήσουν οι Αμερικανοί είναι ότι η απόφαση της Fed αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στην αμερικανική οικονομία», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Fed σημείωσε εξάλλου ότι η αύξηση αυτή των βασικών αμερικανικών επιτοκίων «ήταν αναμενόμενη» και «δεν αιφνιδίασε» τις αναδυόμενες οικονομίες και αυτό ελαχιστοποίησε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει σε αυτές η απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Τα κατευθυντήρια επιτόκια της Fed, τα οποία διατηρούνταν κοντά στο μηδέν από τα τέλη του 2008, αυξήθηκαν κατά 0,25% έκαστο και πλέον κυμαίνονται από 0,25% ως το 0,50%, βάσει της ομόφωνης απόφασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασής της στην Ουάσινγκτον.

Η μέτρια αύξηση των επιτοκίων σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοσε επί σχεδόν μια δεκαετία η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, προκειμένου να συμβάλει στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και στη ρευστότητα μετά την ύφεση της περιόδου 2008-2009, και η οποία είχε παγκόσμιες συνέπειες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk