Το ΥΠΟΙΚ πήρε άδεια να «κόψει» χρήμα, αλλά σε κέρματα

Τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από έγγραφο της ΕΚΤ, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να τετραπλασιαστεί η αξία των κερμάτων που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα, προκειμένου να «ανταποκριθεί στην απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης για κέρματα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι έλληνες εν μέσω των capital controls ανακαλύπτουν την αξία των κερμάτων, καθώς οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία, φαίνεται ότι οδήγησαν σε αυξημένη ζήτηση για χρήση κερμάτων.

Αποτέλεσμα; Δεν επαρκεί η ποσότητα που κυκλοφορεί στην αγορά.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από έγγραφο της ΕΚΤ, το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στην ΕΚΤ ζητώντας να τετραπλασιαστεί η αξία των κερμάτων που μπορεί να εκδώσει η χώρα, προκειμένου να «ανταποκριθεί στην απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης για κέρματα» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Έτσι ενώ η Ελλάδα είχε λάβει άδεια για το 2015 να εκδώσει κέρματα αξίας 13,3 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤ ενέκρινε μετά το σχετικό αίτημα να αυξηθεί για το 2015 το όριο έκδοσης στα 52,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς έκδοσης και διαχείρισης των κερμάτων δεν ταυτίζεται με αυτό των τραπεζογραμματίων, καθώς στην ουσία τα κέρματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κάθε κράτους.

Ανάλογη άδεια ζήτησε και έλαβε και το Βέλγιο προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για κέρματα.

Για το Βέλγιο το ποσό έκδοσης αυξήθηκε στα 65,8 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικώς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk