Ρεκόρ παραγωγής το 2015 για τη Sunlight

Η βιομηχανία παραγωγής και εμπορίας μπαταριών Sunlight, συμφερόντων του κ. Πάνου Γερμανού, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να καταστεί το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο στον τομέα της στην Ευρώπη, να είναι αποκλειστικός προμηθευτής μπαταριών για τορπίλες της γερμανικής Atlas, με τις μπαταρίες της να κινούνται 65 πολεμικά υποβρύχια σε 15 χώρες και να εξάγει το 98% της παραγωγής της.

Το 205 κατάφερε να πιάσει ρεκόρ παραγωγής με 1.250.000 στοιχεία μπαταριών έναντι 600.000 στοιχείων το 2010.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι για πρώτη φορά από το 2006 θα καταφέρει να εμφανίσει καθαρά κέρδη μετά από φόρους.

Το 2015 ήταν μια εξαιρετική χρονιάγια την εταιρεία, ανέφερε ο κ. Βασίλης Μπίλλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Νέο Ολβιο της Ξάνθης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλη, για το 2016 ακόμη δεν υπάρχει ορατότητα για το πως θα κινηθούν οι παραγγελίες δεδομένου ότι υπάρχει μια ανάσχεση στην παγκόσμια οικονομία, αλλά οι προοπτικές παραμένουν θετικές, καθώς θα υπάρξει περιορισμός στα κόστη με τη νέα μονάδα ανακύκλωσης που έστησε η Sunlight στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπίλλης, οι ανάγκες της Sunlight σε πρώτη ύλη ετησίως είναι 28.000 τόνοι μολύβδου που στην πλειονότητά τους εισάγονται.

Η μονάδα ανακύκλωσης με την επωνυμία Sunlight Recycling θα συγκεντρώνει τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες και θα τις ανακυκλώνει. Σημειώνεται πως ο μόλυβδος από μια χρησιμοποιημένη μπαταρία μπορεί να ανακτηθεί σε ποσοστό 99% και έχει τα ίδια χαρακτηριστηκά με το πρωτόχυτο μολύβι.

Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση οι μισές ανάγκες της Sunlight σε πρώτη ύλη θα καλυφθούν από τη μονάδα ανακύκλωσης, κάτι που θα περιορίσει δραστικά το κόστος παραγωγής.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο τα στελέχη της εταιρείας σχεδιάζουν την είσοδο της Sunlight στην αγορά των μπαταριών λιθίου,αλλά όχι μέσα από τη διαδικασία παραγωγής, αλλά μέσω της συναρμολόγησης τμημάτων και εμπορίας.

Το 2015 ο τζίρος της Sunlight έφτασε τα 130 εκατ.ευρώ έναντι 117 εκατ. ευρώ το 2014.

Το 7% προήλθε από τις καταναλωτικές μπαταρίες -η ελληνική εταιρεία είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Toshiba- το 64% από βιομηχανικές μπαταρίες (μπαταρίες έλξης για περονοφόρα οχήματα), το 12% από συμβόλαια για προμήθεια μπαταριών σε υποβρύχια με τα πολεμικά ναυτικά 15 χωρών και το 15% από μπαταρίες εφεδρικής χρήσης.

Το τελευταίο κομμάτι αφορά σε προϊόντα με εφαρμογές σε συστοιχίες αποθήκευσης σε ΑΠΕ, στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, στην πίστα της φόρμουλα1 στο Αμπου Ντάμπι, στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Ρωσία (σήμανση), ακόμη και στο μουσείο της Ακρόπολης.

Στην Ξάνθη εργάζονται 620 άτομα ενώ άλλες 600 οικογένειες είναι δεμένες με τη Sunlight, όπως προμηθευτές υλικών, μεταφορείς κ.α.

Τα τελευταία 10 χρόνια στον όμιλο της Sunlight μαζί με την μονάδα ανακύκλωσης έχουν επενδυθεί πάνω από 60 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk