Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Προσοχή στα «ομόλογα θανάτου»

Τα αποκαλούμενα και ως «ομόλογα θανάτου», φαίνεται ότι έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην αντίληψή της, προωθούνται στην Ελλάδα επενδυτικά σχήματα (όπως τα «Aurora Defined Benefits Funds») χωρίς να έχουν λάβει σχετική άδεια.

Τα αποκαλούμενα και ως «ομόλογα θανάτου», φαίνεται ότι έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην αντίληψή της, προωθούνται στην Ελλάδα επενδυτικά σχήματα (όπως τα «Aurora Defined Benefits Funds») χωρίς να έχουν λάβει σχετική άδεια. Όπως αναφέρει, επενδύουν σε Traded Life Policies, τα οποία είναι πολύπλοκα επενδυτικά προϊόντα, ακατάλληλα για ιδιώτες επενδυτές και είναι επίσης γνωστά ως «death bonds» (ομόλογα θανάτου). Οι υποκείμενες επενδύσεις αφορούν σε ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και οι επενδυτές των Traded Life Policies στοχεύουν σε κέρδος το οποίο προέρχεται από την αγορά του δικαιώματος στις ασφαλιστικές καταβολές που θα ενεργοποιηθούν με το θάνατο του αρχικού ασφαλισμένου.
Οι ανωτέρω επενδύσεις συνήθως προωθούνται ως επενδύσεις με μεγάλη απόδοση, που δεν επηρεάζεται από τις αποδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών. Στην πραγματικότητα τα Traded Life Policies είναι επενδύσεις υψηλού κινδύνου για τους κατωτέρω λόγους:
1. Χρησιμοποιούν περίπλοκες επενδυτικές στρατηγικές που εμπεριέχουν υπολογισμούς σχετικά με τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων. Οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν εσφαλμένοι με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να
είναι μικρότερες των προβλεπόμενων.
2. Τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα πρέπει να διατηρούν μεγάλα αποθέματα διαθεσίμων για να συντηρούνται οι επενδύσεις σε Traded Life Policies. Εάν ο διαχειριστής του επενδυτικού σχήματος χρειαστεί χρηματοδότηση και επιχειρήσει να πουλήσει μέρος των επενδύσεων σε Traded Life Policies, ενδέχεται να μη βρει αγοραστή ή να αναγκαστεί να πουλήσει με ζημιά. Εάν αυτό γίνει σε μεγάλη έκταση δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας το οποίο μπορεί να δυσχεράνει την εξαγορά μεριδίων εκ μέρους των επενδυτών ή και να μειώσει σημαντικά την αξία των επενδύσεών τους.
3. Συχνά οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν πολλές εταιρίες σε διαφορετικές χώρες. Αυτό δημιουργεί δυσκολία στη διαχείριση των επενδύσεων κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση των επενδυτών. Είναι εν γένει δύσκολο για τους επενδυτές αλλά και τους διανομείς των προϊόντων να αντιληφθούν πλήρως τον τρόπο λειτουργίας τους και τους κινδύνους που εμπεριέχουν.
Σε αντίστοιχες διαπιστώσεις έχουν προβεί και οι εποπτικές αρχές άλλων ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.
Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι τα αλλοδαπά κεφάλαια «Aurora Defined Benefits Funds», φερόμενα ως Αμοιβαία Κεφάλαια, τα οποία έχουν εκδοθεί από την εταιρία PRIVATE CLIENT PORTFOLIO με έδρα στα Cayman Islands και Transfer Agent την CACEIS Fastnet Ireland Limited με έδρα στην Ιρλανδία, δεν έχουν λάβει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διατίθενται στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk