Ο σίγουρος δρόμος

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι απλό αλλά πιεστικό. Αφορά την περαιτέρω πορεία της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης.

Ο σίγουρος δρόμος | tovima.gr
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι απλό αλλά πιεστικό. Αφορά την περαιτέρω πορεία της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με το ψαλίδισμα των φιλοδοξιών ανήκει στην Ιστορία. Μια Ιστορία που εκφράζεται με αριθμούς και πολύ λιγότερο με τον ανθρώπινο παράγοντα. Και ο ανθρώπινος παράγοντας σχηματοποιείται από τους αθλητές και τους τεχνικούς και κάθε άλλο πρόσωπο που ασκεί επίδραση στη λειτουργία κάθε ομάδας εθνικής εκπροσώπησης. Αυτό ακριβώς είναι και το ζητούμενο για τον κάθε άλλο παρά βατό δρόμο για το Ρίο ντε Τζανέιρο. Οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το αργυρό μετάλλιο δεν κατακτήθηκε από συγκυρία, όπως συχνά συμβαίνει στα αποκαλούμενα «χιαστί παιχνίδια».
nnn
Η ΙΣΠΑΝΙΑ επικύρωσε την πρώτη θέση στην Ευρώπη αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η εθνική ομάδα ως ποιότητα παρουσίας κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα της Ευρώπης. Ούτε η Λιθουανία, ούτε η Σερβία, με μια αντικειμενική εκτίμηση, υπερτερούσαν της ελληνικής.
nnn
Η ΕΘΝΙΚΗ ομάδα μπορεί να συνεχίσει τον δρόμο της με ψηλά το κεφάλι. Μεμψιμοιρίες και προσωπικές μικρότητες κάνουν ζημιά. Μέσα από την όλη απόδοσή της με προοπτική το 2016 συγκλίνουσα η εκτίμηση ότι ο σίγουρος δρόμος είναι η ένταξη στο δυναμικό της νέων αθλητών. Εδώ αναφύεται ένα άλλο ερώτημα: Πώς και από ποιους το αναμφισβήτητα υψηλού επιπέδου, ως μελλοντική εξέλιξη, έμψυχο υλικό της νέας γενιάς του αθλήματος θα αξιοποιηθεί. Το χρονικό διάστημα ως το κρίσιμο «προ-ολυμπιακό τουρνουά» δεν είναι βέβαια επαρκές για την πλήρη «ωρίμανση» των νέων αθλητών που αναμφίβολα έχουν τις δυνατότητες να ενισχύσουν το ανανεωμένο στον επιθυμητό βαθμό σχήμα της Εθνικής. Εδώ ακριβώς εναπόκειται και η ευθύνη των προπονητών των νέων αθλητών στα συλλογικά σχήματα (ΚΑΕ). Δηλαδή να δώσουν τις ευκαιρίες στους νέους και φερέλπιδες να αναπτύξουν τις δυνατότητες. Τούτο σημαίνει ότι αποφασιστικός παράγοντας στην ενδυνάμωση της εθνικής ομάδας περνά από την ευθύνη δυο-τριών ελλήνων και ξένων τεχνικών. Από τη δική τους συμπεριφορά απέναντι στους εκπροσώπους της νέας γενιάς θα εξαρτηθεί σε μέγιστο ποσοστό η επιτυχία της όλης προσπάθειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk