Ο μεγάλος μετασχηματισμός

Ηκυβέρνηση σταδιακά, όχι από επιλογή αλλά από αναγκαιότητα, αρχίζει να αντιλαμβάνεται την ανάγκη συναινέσεων, έστω σε επί μέρους χώρους

Ο μεγάλος μετασχηματισμός | tovima.gr
Ηκυβέρνηση σταδιακά, όχι από επιλογή αλλά από αναγκαιότητα, αρχίζει να αντιλαμβάνεται την ανάγκη συναινέσεων, έστω σε επί μέρους χώρους (Παιδεία και Ασφαλιστικό). Στον χώρο της Yγείας η μεγάλη πίεση της εποχής – επιδημία χρόνιων νόσων, κατάρρευση πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ανασφάλιστοι – απαιτεί άμεσες ενέργειες που να υπερβαίνουν τις μνημονιακές υποχρεώσεις «εξοικονομήσεων» και να απαντούν συνολικά στα προβλήματα. Mε την ανάληψη καθηκόντων της νέας ηγεσίας του υπουργείου είχα προτείνει την εφαρμογή ενός νέου κεϊνσιανισμού στο σύνολο του χώρου της Υγείας.
Η «άμεση τόνωση της ζήτησης» για ολοκληρωμένη φροντίδα των χρόνιων νόσων, μαζί με την ενεργό πρόληψη και τον αναπροσανατολισμό των νοσοκομείων στα οξέα νοσήματα, είναι αναγκαία για την αναδιάρθρωση του όλου συστήματος Υγείας.
Το νοσοκομειοκεντρικό σύστημα στη χώρα μας έχει υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την πρωτοβάθμια φροντίδα, τόσο τη δημόσια όσο και την ιδιωτική, αδυνατώντας να συνεργαστεί μαζί της. Το ένα τέταρτο των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι επανεισαγωγές χρονίως πασχόντων που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν νωρίτερα και έγκαιρα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Στις εφημερίες τα μισά περιστατικά είναι πρωτοβάθμια, ενώ οι ροές ασθενών από την περιφέρεια στα δύο μεγάλα κέντρα είναι ακόμη τεράστιες καταπονώντας τα μεγάλα νοσοκομεία. Η Πρωτοβάθμια, πολυδιασπασμένη και ακυβέρνητη, με το ΠΕΔΥ να καταρρέει, λειτουργεί αμυντικά, συμπτωματικά και με πολλαπλές επικαλύψεις χωρίς να παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα στον ασθενή ενώ η πρόληψη έχει μειωθεί δραματικά. Η συνταγογράφηση, παρά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τις οδηγίες και τον «μπαμπούλα» της ηλεκτρονικής, εξακολουθεί να μην είναι σωστά στοχευμένη – η συνολική φαρμακευτική δαπάνη είναι περίπου στα 4 δισ. ακόμη και σήμερα -, πέρα από την παταγώδη αποτυχία της προσπάθειας αύξησης χρήσης γενοσήμων. Το ίδιο βέβαια ανεξέλεγκτος και ο διαγνωστικός τομέας υψηλής τεχνολογίας με πρωταθλητισμό στις αξονικές.
Στο έδαφος της κρίσης η τωρινή επαναστατική πράξη συναίνεσης στην Υγεία απαιτεί μια εμπνευσμένη συμφωνία αμοιβαίου οφέλους Πολιτείας και γιατρών (με διακομματική στήριξη) για τον μεγάλο μετασχηματισμό του συνολικού συστήματος Υγείας. Η μετάβαση στη νέα Πρωτοβάθμια του δικτύου χρόνιων παθήσεων και της πρόληψης από τον οικογενειακό γιατρό μπορεί να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δομές και το σχόλαζον προσωπικό, όπως και χιλιάδες γιατρούς ειδικοτήτων. Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ ως ελκυστή-ρυθμιστή του όλου εγχειρήματος που θέτει τους κανόνες ποιότητας, τεκμηρίωσης, αξιολόγησης και καινοτομίας θα είναι καταλυτικός. Ταυτόχρονα όμως σε μια διαρκή διαδικασία αναδιανομής, αναπροσαρμογής και διαπραγμάτευσης μπορεί να απελευθερώνει αλλά και να αναπροσανατολίζει πόρους, να αξιοποιεί δομές και να παράγει νέα οργανωτικά ευέλικτα σχήματα δημόσιου – ιδιωτικού γονιμοποιώντας τις τόσο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Αντώνης Δημόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk