Ο κίνδυνος των ψευδεπίγραφων φαρμάκων

Ανατρέχοντας στα πεπραγμένα όλων των κυβερνήσεων και των μέτρων που έλαβαν υποτίθεται για την περιστολή των δαπανών και τη διασφάλιση βιώσιμου επιπέδου φαρμακευτικής περίθαλψης

Ο κίνδυνος των ψευδεπίγραφων φαρμάκων | tovima.gr
Ανατρέχοντας στα πεπραγμένα όλων των κυβερνήσεων και των μέτρων που έλαβαν υποτίθεται για την περιστολή των δαπανών και τη διασφάλιση βιώσιμου επιπέδου φαρμακευτικής περίθαλψης, διαπιστώνω με μεγάλη απογοήτευση ότι τελικά δεν έχει γίνει τίποτα.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ραγδαία επιδείνωση του επιπέδου φαρμακευτικής περίθαλψης. Τα ψελλίσματα της ελληνικής κυβέρνησης υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Κομισιόν και του σατραποειδούς ΔΝΤ αποδεικνύονται ψευδεπίγραφα εν τη πράξει.
Τρανταχτό παράδειγμα, η περιβόητη απελευθέρωση των καναλιών διανομής των ΜΥΣΥΦΑ που ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Σταθάκης φαίνεται να επιθυμούν να υλοποιήσουν διακαώς. Σας παραθέτω αυτολεξεί την έκθεση του ΟΟΣΑ που τα… προτείνει : «Με βάση την ιταλική εμπειρία απελευθέρωσης της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Το 2007 το μερίδιο αγοράς των μεγάλων σουπερμάρκετ στις πωλήσεις ΜΗΣΥΦΑ περιορίστηκε στο 1,6%, ενώ τα καταστήματα παραφαρμακευτικών προϊόντων αύξησαν το μερίδιό τους κατά 1,4%. Εν τούτοις, τα φαρμακεία διατήρησαν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά (97%)».
Φρούδες λοιπόν οι ελπίδες εγχωρίων και αλλοδαπών συμφερόντων για την απόσπαση ύλης από τα φαρμακεία με το πρόσχημα του ανταγωνισμού. Οι καταναλωτές ασθενείς προφανώς εκτιμούν την επιστημονική καθοδήγηση του φαρμακοποιού-ιδιοκτήτη.
Ο μεγάλος κίνδυνος όμως έρχεται από το μέλλον. Και αυτός είναι η πώληση μέσω Διαδικτύου. Προφανώς και ο φαρμακευτικός κλάδος δεν εναντιώνεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι οι φαρμακοποιοί στήριξαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι κατανοούν την αναγκαιότητα της ορθής περιστολής των δαπανών.
Τα σημάδια όμως είναι ανησυχητικά. Μόνο το 2013 κατασχέθηκαν από την Ιντερπόλ 10.000.000 παράνομα χάπια και απενεργοποιήθηκαν περισσότερες από 13.700 σελίδες που τα εμπορεύονταν. Για τον λόγο αυτόν η Ενωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) ανέπτυξε ένα σύστημα ελέγχου των ψευδεπίγραφων φαρμάκων που διακινούνται μέσω Διαδικτύου, το επονομαζόμενο ENVO. Η εκπρόσωπος της PGEU κυρία Sonia Ruiz στην παρουσίασή της τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 1ο Συνέδριο Ευρωπαίων Φαρμακοποιών που διοργάνωσε ο ΠΦΣ τόνισε την αναγκαιότητα της υλοποίησης της εφαρμογής αυτού του συστήματος.
Η χώρα μας παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος και για τον λόγο αυτόν ο ΠΦΣ έχει αναλάβει πρωτοβουλία προώθησής του. Το ΕΝVO αποτελεί τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού και βέβαια την απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας μας σε καινοτόμες δράσεις που έχουν σχέση με την Υγεία.
Οι επιτυχείς στρατηγικές στην Υγεία καθορίζονται από μεθοδευμένες ενέργειες και όχι από επιπόλαιες πολιτικές περικοπών και έωλη επιχειρηματολογία περί δήθεν προώθησης του ανταγωνισμού.
Ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk