Η Διακήρυξη των Αθηνών

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποκατάσταση ενός κλίματος σταθερότητας σε μία από τις πιο ασταθείς περιοχές του πλανήτη όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος

Η Διακήρυξη των Αθηνών | tovima.gr
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποκατάσταση ενός κλίματος σταθερότητας σε μία από τις πιο ασταθείς περιοχές του πλανήτη όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί θετικά. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει με την πρόσφατη Διακήρυξη των Αθηνών, μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, όπου εκφράζεται η συμφωνία για την από κοινού αντιμετώπιση των «τεράστιων προκλήσεων» του γεωγραφικού αυτού χώρου. Προφανές είναι ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, ο οποίος όμως για να επιτευχθεί θα πρέπει να συμπεριλάβει όλες τις χώρες της ευαίσθητης αυτής περιοχής ώστε να μην ερμηνευθεί από καμία ως μια προκλητική ενέργεια εις βάρος της, όταν οι εθνικές τους ευαισθησίες είναι ιδιαίτερα έντονες και ιστορικά βεβαρημένες. Δεν αρκεί λοιπόν να επεκταθεί η συνεργασία, όπως ήδη προβλέπεται, με το Ισραήλ και ίσως και την Ιορδανία, αλλά κυρίως με την Τουρκία, που είναι η χώρα που διαθέτει τα πιο εκτεταμένα παράλια στη θάλασσα αυτή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μην έχει λόγο στη συμφωνηθείσα προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Και εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι αντιρρήσεις της Αγκυρας είναι εκείνες που δεν επέτρεψαν ως τώρα να χαραχθούν οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου λόγω του γνωστού προβλήματος με το Καστελόριζο. Για τον λόγο αυτόν είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε ενέργεια η οποία στο όνομα μιας επιμέρους συνεργασίας θα δημιουργήσει μια νέα εστία ανάφλεξης, όταν υποτίθεται ότι ο ευρύτερος στόχος είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας, καθώς μάλιστα οι διπλωματικές σχέσεις της Αγκυρας με το Κάιρο και την Ιερουσαλήμ βρίσκονται στο ναδίρ μετά την ανατροπή του ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και τη βύθιση από το Ισραήλ του τουρκικού σκάφους που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.
Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η ανακάλυψη σημαντικών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στο τεράστιο κοίτασμα αερίου στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Και εδώ προκύπτουν άλλου είδους προβλήματα σε συνδυασμό με συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία οδηγούν στην ανάγκη άμεσης λύσης και του Κυπριακού ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη κατανομή για όλους τους λαούς της περιοχής των ενεργειακών αυτών αποθεμάτων. Λύση όμως με συνταγές του παρελθόντος όπως είναι η επιμονή στην ξεπερασμένη ιδέα των εγγυήσεων δεν μπορεί να υπάρξει. Τέτοιες πρακτικές δεν εφαρμόζονται σε καμία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν έχουν πλέον και κανένα νόημα. Αν λοιπόν ξεπεραστούν όλες αυτές οι δυσχέρειες, τότε η Διακήρυξη των Αθηνών θα έχει εκπληρώσει πλήρως τους στόχους της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk