Ενίσχυση της φυσικοθεραπείας

Είναι γεγονός ότι η επιβαλλόμενη μείωση χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας σε σχέση με το ΑΕΠ δημιούργησε τεράστια προβλήματα λόγω της έλλειψης κονδυλίων.

Ενίσχυση της φυσικοθεραπείας | tovima.gr
Είναι γεγονός ότι η επιβαλλόμενη μείωση χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας σε σχέση με το ΑΕΠ δημιούργησε τεράστια προβλήματα λόγω της έλλειψης κονδυλίων. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μέσος όρος του 6% της χρηματοδότησης της Υγείας επί του ΑΕΠ που ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες, αν ίσχυε στην Ελλάδα θα έλυνε τεράστια προβλήματα καθώς θα σήμανε 2,7 δισ. ευρώ περισσότερα στην Υγεία.
Ακόμη και αυτοί οι ανεπαρκείς πόροι που παρακρατούνται για την Υγεία δεν αποδίδονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΕΟΠΥΥ στο 1ο οκτάμηνο του 2015 (περίπου 52%) και μια δραματική αύξηση των συνολικών οφειλών του (περίπου 50%) στο ίδιο διάστημα. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι το παρόν σύστημα δεν είναι βιώσιμο οικονομικά, παρασέρνοντας στον δρόμο αυτόν και τους ιδιώτες παρόχους του.
Η ανεπάρκεια της χρηματοδότησης, η κακή κατανομή των πόρων, ο κακός υπολογισμός των αναγκών, καταστρέφουν το εργαστήριο φυσικοθεραπείας που αμείβεται μόνον για 8 μήνες τον χρόνο, προσφέροντας υπηρεσίες για 12 μήνες, λόγω clawback και rebate που είναι η δαμόκλειος σπάθη επί δικαίους και αδίκους.
Το ίδιο συμβαίνει και στις δημόσιες δομές. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας υπηρετούν σήμερα 600 φυσικοθεραπευτές, ενώ άλλες τόσες θέσεις είναι κενές! Περίπου 300 φυσικοθεραπευτές αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινωθεί δραματικά.
Στις δομές πρόνοιας, στα ειδικά σχολεία επίσης οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών είναι δραματικές.
Τα δημόσια κέντρα αποκατάστασης σε κάποιες περιοχές της χώρας υπολειτουργούν και σε άλλες είναι κλειστά και έχουν οδηγηθεί σε μαρασμό, ενώ έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα του ελληνικού λαού για τον εξοπλισμό τους!
Είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο η συμβολή της φυσικοθεραπείας στη μείωση του κόστους για τα συστήματα Υγείας χωρών που έχουν επενδύσει σε αυτήν, είναι επίσης γνωστό ότι επενδύοντας στην προαγωγή της κινητικής υγείας του ασθενούς μειώνονται οι δαπάνες Υγείας.
Τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας αποτελούν ήδη ένα διαμορφωμένο δίκτυο υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους, καλύπτοντας τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού για τέτοιου είδους υπηρεσίες Υγείας.
Οι δημόσιες δομές θα πρέπει να ενισχυθούν με επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού για φυσικοθεραπεία.

Ο κ. Πέτρος Λυμπερίδης είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk