Τα παιδιά, οι γονείς και οι διακοπές

Οι διακοπές των Χριστουγέννων συμβάλλουν με τον πιο καθοριστικό τρόπο στη δημιουργία αναμνήσεων για τα παιδιά όλων των ηλικιών.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων συμβάλλουν με τον πιο καθοριστικό τρόπο στη δημιουργία αναμνήσεων για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Το χριστουγεννιάτικο κλίμα ευφορίας αποτελεί κατάλληλο υπόβαθρο για την ψυχική καλλιέργεια και ανάπτυξη των παιδιών.
Για τον λόγο αυτόν συχνά οι γονείς αναρωτιόνται πώς θα έπρεπε να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τους κατά την περίοδο των διακοπών. Ιδιαίτερα, όταν τα παιδιά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν συνδυάσει τις διακοπές με τη συνεχιζόμενη ενασχόλησή τους με τους υπολογιστές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ψυχίατρος παιδιών και εφήβων κυρία Φρίντα Κωνσταντοπούλου δίνει στους γονείς χρήσιμες συμβουλές για το πώς να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους όταν κλείσουν τα σχολεία για τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Αξιοποιήστε τον χρόνο με τα παιδιά σας


  • Παίξτε με τα παιδιά σας. Το πιο συχνό παράπονο που ακούμε από τα παιδιά είναι ότι οι γονείς δεν παίζουν μαζί τους. Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, αφιερώστε του όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε.
  • Οργανώστε μια έξοδο για μια θεατρική παράσταση, μια συναυλία, μια ταινία, κατάλληλη για την ηλικία των παιδιών σας. Την περίοδο των Χριστουγέννων υπάρχει πληθώρα παραστάσεων, μέσω των οποίων τα παιδιά δέχονται ερεθίσματα και εξελίσσονται νοητικά και ψυχικά.
  • Κάντε περιπάτους, εκδρομές, ποδήλατο. Απολαύστε την εορταστική ατμόσφαιρα των πόλεων ή την επαφή με τη φύση.
  • Φτιάξτε όλοι μαζί κάρτες που θα στείλετε και χειροποίητα δώρα που θα χαρίσετε σε συγγενείς και φίλους. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν ότι το εορταστικό αίσθημα δεν ταυτίζεται με την έννοια της κατανάλωσης.
  • Μαγειρέψτε μαζί τους, φτιάξτε γλυκά, δώστε τους αρμοδιότητες στο οικογενειακό τραπέζι, μπορούν να συμμετέχουν ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ολες οι αισθήσεις, όσφρηση, γεύση, αφή, όραση, συμμετέχουν και μένουν εγγεγραμμένες στη μνήμη των παιδιών.
Αφιερώστε χρόνο στην ευρύτερη οικογένεια
Οι γιαγιάδες και οι παππούδες περιμένουν και αυτοί τις γιορτές για να απολαύσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Επίσης, τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τους παππούδες, που για λίγο καιρό θα τους κάνουν όλα τα χατίρια. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις παρέχουν στα παιδιά το αίσθημα επαφής με τις ρίζες τους, όσο πιο βαθιές οι ρίζες, τόσο πιο βαθύ το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν.
Οργανώστε συγκεντρώσεις με φίλους


Δικούς σας ή των παιδιών σας. Οργανώστε μαζί με τα παιδιά σας όλη τη διαδικασία του καλέσματος. Ετσι, μαθαίνετε στα παιδιά σας να κοινωνικοποιούνται, να επικοινωνούν, να οργανώνουν τον κοινωνικό τους περίγυρο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που η κοινωνικοποίηση και η επικοινωνία τείνουν να περιορίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δημιουργήστε επαφή με τους συνανθρώπους μας


Τις περιόδους των γιορτών το αίσθημα της προσφοράς στους συνανθρώπους μας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Η επαφή των παιδιών με συνανθρώπους μας που δεν έχουν τα δεδομένα, τα αναγκαία, μπορεί να είναι πολύ εποικοδομητική. Η επίσκεψη σε ένα ορφανοτροφείο, σε ένα ίδρυμα, μπορεί να δώσει στα παιδιά μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Και οι άνθρωποι που έχουν μάθει να εκτιμούν όσα έχουν και να συμπαραστέκονται σε όσους δεν τα έχουν μπορούν να αποτελέσουν τα γερά θεμέλια μιας υγιούς και αξιοπρεπούς κοινωνίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk