Ενα νέο τεστ για τον καρκίνο της μήτρας

Διακόσια πενήντα από τα 600 νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη μάχη για τη ζωή τη στιγμή που η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να προληφθεί.

Διακόσια πενήντα από τα 600 νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη μάχη για τη ζωή τη στιγμή που η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να προληφθεί. Σύμφωνα με στοιχεία, μόνο το 30% των γυναικών κάνουν τακτικό γυναικολογικό έλεγχο και τεστ ΠΑΠ, το οποίο θεωρείται πλέον από τους ειδικούς παρωχημένο. Η σκυτάλη έχει δοθεί από τους επιστήμονες στο HPV DNA test, το οποίο έχει 100% ευαισθησία στην αναγνώριση προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, με τη νέα μέθοδο η προληπτική επανεξέταση μπορεί να γίνεται κάθε τρία χρόνια.

«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες αντιπροσωπεύοντας το 9% της παγκόσμιας επίπτωσης του καρκίνου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου»
ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση. Η εκδήλωση ήταν σχετική με τα οφέλη για τη γυναίκα και το σύστημα υγείας με την υιοθέτηση νέων μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.
Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Αγοραστό, καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα νέα δεδομένα στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ) προκύπτουν από την κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.009 γυναικών στη χώρα μας το διάστημα 2012-2014 από την ερευνητική ομάδα HERMES (Hellenic Real Life Multicentric Cervical Screening) σε πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια πέντε πόλεων πανελλαδικά. «Η ευαισθησία του τεστ Παπανικολάου για να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο ανήλθε στο 53,7% ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test ήταν 100%» αναφέρει ο κ. Αγοραστός. «Ουσιαστικά από τη μελέτη πιστοποιήσαμε την υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου ως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Η ανίχνευση του ιικού DNA με ταυτόχρονη ανίχνευση της ύπαρξης των τύπων 16 και 18, των δύο πλέον ογκογόνων τύπων του ιού, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πλέον αξιόπιστη μεθοδολογία πληθυσμιακού ελέγχου πρώτης γραμμής για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών. Με το HPV DNA test η προληπτική επανεξέταση μπορεί να γίνεται κάθε τρία χρόνια».
Στο πλαίσιο μελέτης που διενήργησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) διερευνήθηκε η επίπτωση διαφόρων στρατηγικών προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας στον προϋπολογισμό υγείας της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε σχέση με την κυτταρολογική εξέταση, η υιοθέτηση του HPV DNA test εμφανίζεται ως μια οικονομικά αποδοτική επιλογή και σε αρκετές περιπτώσεις εκτιμάται ότι προσδίδει μεγαλύτερο όφελος σε όρους υγείας (ποιοτικά προσαρμοσμένα έτη ζωής) και ταυτόχρονα απαιτεί συνολικά λιγότερους υγειονομικούς πόρους δημιουργώντας έτσι εξοικονομήσεις (cost-saving intervention) για τα συστήματα υγείας και την κοινωνική ασφάλιση.
Οπως ανέφερε ο κ. Αναστάσιος Σκρουμπέλος, Health Economics Manager της Roche Hellas και εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με βάση τα αποτελέσματα, «η υιοθέτηση ενός εθνικού προγράμματος με πρωταρχική μέθοδο το HPV DNA test με ταυτόχρονη γονοτύπηση των στελεχών 16/18 ανά τρία έτη δύναται να επιφέρει εξοικονόμηση σε ετήσια βάση της τάξεως των 3.641.099 ευρώ στο σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει σημαντικά τις εκβάσεις υγείας μειώνοντας κατά 75% τη θνησιμότητα από καρκίνο τραχήλου της μήτρας στον πληθυσμό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk