Η πολιτική επανάσταση των «απολιτίκ»

5 Ιουλίου 2015. Το 61,31 % των ψηφοφόρων, ήτοι 3.558.450 πολίτεςεξέφρασαν

Η πολιτική επανάσταση των «απολιτίκ» | tovima.gr

5 Ιουλίου 2015. Το 61,31% των ψηφοφόρων, ήτοι 3.558.450 πολίτες εξέφρασαν το ισχυρό «ΟΧΙ» στο ιστορικό δημοψήφισμα, μέσα μάλιστα σε ένα σκηνικό οικονομικής ασφυξίας, λυσσασμένης προπαγάνδαςτης εντός και εκτός συνόρωνδιαπλοκήςκαιτοαντιδημοκρατικό τελεσίγραφο (»game is over») της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.Ακολούθως, στη Σύνοδο κορυφής γνωστή ως «Πραξικόπημα» η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ανάξια της εκκωφαντικής λαϊκής εντολής,υποτάχθηκε στο γνωστό «ΤΙΝΑ» («Δεν υπάρχει εναλλακτική») αφού τους προηγούμενους μήνες είχε αποτύχει να προετοιμάσει μια συγκροτημένη εναλλακτική διέξοδο. Το Μνημόνιο 3 είναι οικονομικά καταστρεπτικό και αναμφίβολα οδηγεί σε κλιμάκωση της κοινωνικής ερήμωσης, που ο Ελληνικός λαός ζει έντονατα τελευταία έξι χρόνια.

Κι όμως το τι προηγήθηκε.. αποτελεί το πιο συγκλονιστικό και ελπιδοφόρο μήνυμα ενόψει της επόμενης μέρας. Η πολύμηνη διεθνοποίηση του Ελληνικού προβλήματος χρέους οδήγησε σε ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας, αλληλεγγύης και αφύπνισης των λαϊκών κινημάτων σε πολλές Ευρωπαϊκές και όχι μόνοπόλεις. Σε μια τέτοια συγκέντρωση στο Λονδίνο, τον περασμένο Ιούνιο, έτυχε να σταθώ δίπλα από τον 66χρονο Τζέρεμι Κόρμπιν, τότε περιθωριακό βουλευτή και τρεις μήνες αργότερα ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών. Ο άνθρωπος που μέσα από την ρητορική περί λαϊκών συμφερόντων, την πολιτική καθαρότητα και ευθύτητα εμπνέει το χωρίς προηγούμενο πολιτικό φαινόμενο στο Η.Β.,«Corbyn – mania». Ένας σοσιαλιστής παλαιάς κοπής που γέμισε ασφυκτικά όλες τις προεκλογικές αίθουσες και με σαρωτικό ποσοστό (59.5%/251.417 ψήφοι) κατάφερε από τον πρώτο γύρο να αποσπάσει την εξουσία από τους συμβιβαστικούς σοσιαλδημοκράτες του «Τρίτου Δρόμου», οι οποίοι αποτελούν την επικρατούσα τάση των στελεχών εντός του Εργατικού κόμματος και γενικά τηςΣοσιαλδημοκρατίας τα τελευταία 40 χρόνια.

Βαθιά ειρηνιστής, εχθρός των πυρηνικών όπλων και υπέρμαχος της δραστικής φορολογίας των πλουσίων, αύξησης του κατώτατου μισθού, επανεθνικοποίησης σιδηροδρόμων καιενέργειας, κατάργησης των αντισυνδικαλιστικών νόμων και των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Οι μεγάλοι χορηγοί του κόμματος απειλούν να αποσύρουν την οικονομική τους στήριξη και τα πλείστα ΜΜΕ τον βομβαρδίζουν αρνητικά, αλλά όλα αυτάοδηγούν τη δημοτικότητά του στα ύψη μέσα στην Βρετανική κοινωνική βάση. Ανένταχτοι πολίτες, συνδικαλιστικές οργανώσειςκαι χιλιάδες πρώην μέλη επιστρέφουν και πλέον συμμετέχουνάμεσα στη διαμόρφωση των πολιτικών προτάσεων, με ιδιαίτερα εντυπωσιακή να είναι η ανάμειξηκαι ριζοσπαστικοποίηση των νέων ανθρώπων αφούκατάφερε να εμπνεύσει τους μέχρι πρότινος Βρετανούς απολίτικους.

Στην αντίπερα όχθη τουΑτλαντικού,άξιός εκπρόσωπος του εν λόγωκοινωνικοπολιτικούφαινομένου, ο74χρονος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. Αυτοπροσδιορίζεται ως «σοσιαλιστής σκανδιναβικού τύπου» και διεκδικεί στα ίσα το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις Αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 2016, έχοντας κύριο αντίπαλο τη Χίλαρι Κλίντον. Η επιτομή της πολιτικής αυθεντικότητας, που έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένακίνημα λαϊκής βάσης μεχιλιάδες υποστηρικτές (ιδιαίτερα νεαρούς) στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ. Συνειδητά εκφράζεται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποφεύγει τις πανάκριβες διαφημίσεις («Super PACs»)από μεγάλες επιχειρήσεις/τράπεζες, μαζεύοντας τα απαιτούμενα λεφτά από μικρές εισφορές 650.000 πολιτών («Crowdfunding»).Διάφορες συλλογικότητες (συνδικαλιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις)στέκονται στο πλευρό του ριζοσπάστη πολιτικού που εναντιώνεται κατά της επαχθούςεμπορικής συμφωνίας του Ειρηνικού (TPP) και του Ατλαντικού (TTIP) καιτους ιμπεριαλιστικούςπολέμους ενώ υπόσχεται κατώτατο ωρομίσθιο 15 δολαρίων, καθολική ιατρική περίθαλψη,δωρεάν δημόσια κολέγια, νομιμοποίηση των μεταναστών και το σημαντικότερο: ρήξη με τη Wall Street.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικέςεπιθέσεις των ακραίωνστοιχείων, το προσφυγικό ζήτημα που εντείνεται λόγω του πολέμου στην Συρίακαι η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση αποδομούν την κοινωνική συνοχή,αυξάνουνραγδαία την φτώχεια, την ξενοφοβία και την ανασφάλεια,οδηγώνταςτα ακροδεξιά και νεοναζιστικά κινήματα σε ορμητική άνοδο.Η ιστορία της ανάδυσης του Ναζισμούμετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (εφαρμογή λιτότητας στους Γερμανούς με βάση τη Συνθήκη των Βερσαλλιών)επαναλαμβάνεταισαν φάρσα.Η σύγχρονη αριστερά είναι αντιμέτωπη με μια πρόκληση, ανάλογη του επιτυχή αγώνα κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού που δόθηκε στη Σκανδιναβία την συγκεκριμένη περίοδο.Ηπαιδεία, ηπολιτικοποίηση, η συλλογική δράσηκαιηεπαναφορά της κυριαρχίας του λαού είναι ανάγκη να επανέλθουν σε πρώτο πλάνο για να λύσουν με δημοκρατικά μέσα ταπροαναφερθένταπροβλήματα, πριν τα λύσουν άλλοι.

Η Ελλάδα έδειξε πρώτη τον δρόμο. Η πρόσφατα ενωμένη Αριστερά της Πορτογαλίας αναλαμβάνει την εξουσία από την αντιδημοκρατικά διορισμένη κυβέρνηση της Δεξιάς. Η συνέχεια μπορεί να είναι ανάλογησε Ισπανία και Ιρλανδία. Τα δύο μεγαλύτερα προπύργια του παγκόσμιου καπιταλισμού απειλούνται άμεσα από τα κινήματα των Κόρμπιν και Σάντερς. Ο πόλος των δυνάμεων της Αριστεράς και των αυθεντικών Σοσιαλιστών ορθώνεται δυναμικά απέναντι στον θανάσιμο εναγκαλισμό των Συντηρητικών με την δεξιόστροφη Σοσιαλδημοκρατία. Η μεσαία τάξη συρρικνώνεται τάχιστα και η εργατική τάξη πιέζεται τα μάλα. Ο απλός κόσμος έχει απελπιστεί και αναζητά εναλλακτικούς δρόμους.Η λαϊκή ενεργοποίησητων απολιτίκ είναι το κλειδί της αντεπίθεσης.Ο δρόμος για την ολοκλήρωση μακρύς και δύσκολος.Όπως είπε και ο ιδιοφυής Καρλ Μαρξ: «Οι επαναστάσεις είναι οι ατμομηχανές της ιστορίας».Μια τέτοια πολιτική επανάσταση έχει ξεκινήσει και οφείλουμε να συνεχιστεί..

Ο κ. Δήμος Ιωακείμ είναι Φυσικός – Γεωφυσικός

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk