Το «σενάριο των 100 ημερών»

Οσοι ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί πώς εξελίσσεται η υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου προφανώς δεν άκουσαν προσεκτικά όσα είπε στο συνέδριο για την «ώρα της οικονομίας»

Το «σενάριο των 100 ημερών» | tovima.gr
Οσοι ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί πώς εξελίσσεται η υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου προφανώς δεν άκουσαν προσεκτικά όσα είπε στο συνέδριο για την «ώρα της οικονομίας» ο επικεφαλής του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας Ντέκλαν Κοστέλο.
Ο 47χρονος ιρλανδός ειδικευμένος στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και στις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού ήταν σαφής. Το πακέτο των 48 προαπαιτουμένων που ψήφισε η κυβέρνηση ήταν βαρύ, αλλά πιο δύσκολο για όλους είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Αυτό είναι το κρίσιμο τεστ όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την Ελλάδα.
Οπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, η επίλυση με δίκαιο τρόπο του ασφαλιστικού ζητήματος που εκκρεμεί από την εποχή Γιαννίτση (δηλαδή το 2001) και επιδεινώθηκε την τελευταία πενταετία από την έκρηξη της ανεργίας και τις μειώσεις αποδοχών, άρα και εισφορών, μπορεί να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και όσο – στο μέλλον – αναπτύσσεται η οικονομία μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από την πολυετή βαθιά κρίση χρέους.
Αυτό όμως προϋποθέτει άρση των ανισοτήτων όχι μόνο στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (π.χ. ο δημόσιος υπάλληλος να συνταξιοδοτείται στα 57 και ο ιδιωτικός στα 67) αλλά και στο επίπεδο όλων των παροχών στα Ταμεία (από το επίδομα λουτροθεραπείας ως το επίδομα καυσόξυλων…).
Το βέβαιο είναι ότι δεν αποτελεί λύση η εκ νέου μείωση των κύριων συντάξεων έστω και μέσω της αύξησης των εισφορών όπως έγινε πρόσφατα. Αρα οι παρεμβάσεις πρέπει να κινούνται πρώτον στην οργάνωση του συστήματος και δεύτερον στην αποκατάσταση της αρχής της ανταποδοτικότητας, για να έχει κίνητρο ο κάθε εργαζόμενος να καταβάλει υψηλότερες εισφορές και να εργαστεί περισσότερα χρόνια.
Η εξίσωση είναι δύσκολη αλλά αν επιλυθεί με τη συμβολή των Ευρωπαίων ως το τέλος του έτους τότε η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να κλείσει τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης (από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου) στην ουσία του το τρίτο Μνημόνιο.
Απομένει να αποδειχθεί πόσο ρεαλιστικό είναι το «σενάριο των 100 ημερών» και κατά πόσον ο κ. Τσίπρας μπορεί να λύσει την εξίσωση…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk